La T-aire, la targeta de viatge dels episodis de contaminació

 

Aquesta targeta només tindrà vigència quan es declarin episodis de contaminació per facilitar la mobilitat en transport públic.
Tot i pertànyer al sistema tarifari integrat de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), la targeta T-aire és diferent de la resta de títols que fem servir per viatjar per les xarxes de metro i autobusos, perquè funciona només uns dies determinats.

COM FUNCIONA?
Què és la T-aire? És un nou bitllet especial per als dies d’episodi de contaminació ambiental. Es tracta d’un títol multipersonal de dos viatges integrats que té un preu especial i s’ha d’utilitzar el mateix dia que es fa la primera validació.

Per què es crea? És una part de les mesures acordades per les administracions per millorar la qualitat de l’aire a l’àrea de Barcelona. Està pensada per a aquelles persones que accedeixen habitualment en vehicle privat a la ciutat de Barcelona o als altres municipis inclosos a la zona de baixes emissions de les rondes, perquè en episodis que comportin restriccions per als vehicles més contaminants deixin el seu vehicle i agafin el transport públic com a alternativa per arribar a les seves destinacions. Per això inclou un viatge d’anada i un de tornada a preu reduït.

Quan es pot adquirir? Només estarà disponible quan es declari un episodi ambiental de contaminació (és la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat qui ho decideix) i deixarà de vendre’s un cop es notifiqui la fi de l’episodi.

On es compra? El bitllet s’adquirirà en les màquines de venda automàtica dels operadors ferroviaris dins l’àmbit ATM: Metro, FGC, Rodalies de Catalunya i Tram. També a les distribuïdores automàtiques de TMB que hi ha en algunes parades d’autobús de la ciutat de Barcelona.

Quin preu té? L’equivalent al de dos viatges amb una T-10, menys un descompte del 10%. Amb les tarifes vigents el 2018 el preu d’una T-aire d’una zona és d’1,85 euros. El descompte és un incentiu per als usuaris ocasionals, que així no hauran de comprar dos bitllets senzills (a 2,20 euros cadascun segons els preus del 2018).

Quan es pot fer servir? Els mateixos dies de vigència de l’episodi de contaminació amb restriccions de trànsit.

Com es fa servir? S’ha de validar a les línies de peatge i màquines cancel·ladores, tant en l’inici del desplaçament com en cada transbordament. La primera validació marca la data en què s’ha de fer també el segon viatge.
Com se sap que es pot comprar i fer servir la T-aire? La declaració d’episodi ambiental, la implantació de les restriccions de trànsit i la posada a la venda de la targeta s’anunciaran públicament des de les administracions, els operadors i els mitjans de comunicació almenys amb 24 hores de temps, igual que la desactivació. Es podrà seguir l’evolució de l’episodi en els webs monogràfics de la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Per a quins trajectes és vàlida? Com una T-10, per a tot el territori ATM excepte els trajectes que comencen o acaben a les estacions Aeroport T1 i Aeroport T2 de la línia 9 Sud. Estarà disponible per a les sis zones de la regió metropolitana.

Permet el transbordament? Sí, en les mateixes condicions que les altres targetes i abonaments: fins a tres transbordaments durant 1 hora i 15 minuts per a la zona 1, i cada zona addicional incrementa el temps en 15 minuts més.

 

Post a Comment