Els castellers de la Vila de Gràcia van néixer fa 21 anys, quan un conjunt de joves va decidir fer un grup. L’Oriol Constantí, el seu cap, ens va explicar que a partir d’aquell moment van començar a créixer fins a arribar a ser unes 170 persones en assajos normals, 200 en assajos extraordinaris, 250 en actuacions castelleres i, fins i tot, 400 en actuacions a Tarragona.

A part d’estar presents a Gràcia, també participen en diferents concursos a Catalunya. Tal com ens va explicar l’Oriol Constantí, històricament les actuacions castelleres es feien només durant les Festes Majors. Amb el pas del temps, però, es van començar a crear festivitats castelleres i aniversaris dels grups, entre d’altres. El fet casteller, tot i centrar-se principalment a la zona de Tarragona i Valls, també es dóna a la resta de Catalunya i a l’estranger. De fet, aquest any el grup visitarà Andorra i està pendent de lligar alguna coseta a Berlín.

Pel que fa als assajos, els castellers els duen a terme per parts. La més important, que és la de dalt,  s’assaja per un costat. Després es practica la part del mig, el tronc, per la qual es fa passar als nens. Finalment, queda la pinya, la part més baixa. L’Oriol va apuntar que treballen amb una xarxa i, en cas de perill, els nens estan més protegits.

Seguint amb les mesures de seguretat, el representant de la colla castellera de Gràcia va explicar-nos que l’any 2004 es va publicar un estudi de la Coordinadora de Colles Castelleres on es feia una comparació del dany que es fan els nens a l’esbarjo de l’escola i el que es fan en els castells. Els resultats van concloure que els nens es fan més mal al pati de l’escola. No obstant això, les contusions al món dels castellers es localitza principalment al cap i, per tant, es va incorporar un casc, que no només protegeix als nens sinó també als castellers que estan a la pinya.