Castellsers de la Vila de Gràcia

La colla castellera, emblema de Gràcia

Els castellers de la Vila de Gràcia van néixer fa 21 anys, quan un conjunt de joves va decidir fer un grup. L’Oriol Constantí, el seu cap, ens va explicar que a partir d’aquell moment van començar a créixer fins a arribar a ser unes 170 persones en assajos normals, 200 en assajos extraordinaris, 250 en actuacions castelleres i, fins i tot, 400 en actuacions a Tarragona.

A part d’estar presents a Gràcia, també participen en diferents concursos a Catalunya. Tal com ens va explicar l’Oriol Constantí, històricament les actuacions castelleres es feien només durant les Festes Majors. Amb el pas del temps, però, es van començar a crear festivitats castelleres i aniversaris dels grups, entre d’altres. El fet casteller, tot i centrar-se principalment a la zona de Tarragona i Valls, també es dóna a la resta de Catalunya i a l’estranger. De fet, aquest any el grup visitarà Andorra i està pendent de lligar alguna coseta a Berlín.

Pel que fa als assajos, els castellers els duen a terme per parts. La més important, que és la de dalt,  s’assaja per un costat. Després es practica la part del mig, el tronc, per la qual es fa passar als nens. Finalment, queda la pinya, la part més baixa. L’Oriol va apuntar que treballen amb una xarxa i, en cas de perill, els nens estan més protegits.

Seguint amb les mesures de seguretat, el representant de la colla castellera de Gràcia va explicar-nos que l’any 2004 es va publicar un estudi de la Coordinadora de Colles Castelleres on es feia una comparació del dany que es fan els nens a l’esbarjo de l’escola i el que es fan en els castells. Els resultats van concloure que els nens es fan més mal al pati de l’escola. No obstant això, les contusions al món dels castellers es localitza principalment al cap i, per tant, es va incorporar un casc, que no només protegeix als nens sinó també als castellers que estan a la pinya.


                  

Los castellers de Vila de Gràcia nacieron hace 21 años en el barrio cuando un conjunto de jóvenes decidió montar un grupo. Oriol Constantí, su jefe, explica que a partir de ahí comenzaron a crecer hasta llegar a ser unas 170 personas en ensayos normales, 200 en ensayos extraordinarios, 250 en actuaciones de castellers e, incluso, 400 en actuaciones en Tarragona.

Aparte de estar presentes en Gracia también participan en diferentes concursos en Cataluña. Como explica Constantí, “históricamente las actuaciones de castellers se hacían sólo durante las Fiestas Mayores”. Con el paso del tiempo, sin embargo, se empezaron a crear festividades castelleres y cumpleaños de los grupos, entre otros. El hecho casteller, aunque concentrarse principalmente en la zona de Tarragona y Valls, también se da en el resto de Cataluña y en el extranjero. De hecho, este año el grupo visitará Andorra y “está pendiente de ligar algo en Berlín”.

En cuanto a los ensayos, els castells los hacen por partes. La más importante, que es la de arriba, se ensaya por un lado. Después, se practica la parte del medio, el tronco, por la que se hace pasar a los niños. Finalmente, queda la piña, la parte más baja. Además, Constantí apunta que trabajan con una red y, en caso de peligro, los niños está más protegidos.

Siguiendo con las medidas de seguridad, el representante de la colla castellera de Gracia explica que en 2004 se publicó un estudio de la Coordinadora de Colles Castelleres donde se hacía una comparación del daño que se hacen los niños en el patio del colegio y el que se hacen en els castells. Los resultados concluyeron que los niños se hacen más daño en el patio. Sin embargo, las contusiones en el mundo dels castells se localiza principalmente en la cabeza y, por tanto, desde entonces se incorpora un casco, que no sólo protege a los niños sino también a los castellers que están a la piña.