Gent gran: Oblits per recordar

Gent Gran: Oblits per recordar

Més sovint del que ens imaginem oblidem les coses per problemes d’atenció, falta de motivació en front la tasca, o bé com a efecte associat a la ingesta de medicació. No per això, hem d’alarmar-nos i fer un fals diagnòstic al respecte, però sí observar si aquests efectes són repetits en el temps.

A continuació exposarem quatre dels oblits més freqüents , per recordar si ens passa en el nostre dia a dia i possibles estratègies que ajudin a la facilitació del record.

L’oblit de les accions quotidianes (quantes vegades ens hem preguntat: “m’ hauré pres la medicació?” o “que he vingut a fer en aquesta habitació?)”. La millor forma per a reduir aquests oblits és augmentar l’atenció d’aquestes accions, o bé reduir la conducta de comprovació, donant claus en el moment que sorgeixi la pregunta de si ho vaig fer o no.

El fenomen de punta en la llengua també és molt recurrent en el nostre dia a dia. (Quan un vol trobar la paraula o nom de la persona que coneix i no li surt). En aquest cas l’estimulació cognitiva diària i els exercicis d’evocació i fluïdesa poden ser de gran ajuda per a minimitzar l’oblit.

Una de les grans dificultats que ens trobem, és la dificultat de no poder recordar la informació acabada d’escoltar. Com que no estem atents no realitzem cap elaboració amb la informació per a un major record. L’aprenentatge de tècniques mnemotècniques com l’agrupació, associació i visualització poden ser-nos molt beneficioses per a una posterior recuperació.
Confusió amb la data actual, freqüent en les persones que disminueixen o eliminen les claus temporals. L’ús d’un calendari, dietari o mesurador del control del temps; així com una major reestructuració de les activitats a realitzar, poden ajudar a mantenir l’esmenada funció.

Aconsellem donar més atenció al que fem, evitant que les accions quotidianes es tornin rutinàries o automàtiques. Recordem que amb els anys, el cervell necessita més temps per actuar, i també presenta major dificultat per recordar aquella informació de nova adquisició.

Patricia Lucas
Psicòloga especialitzada en Rehabilitació Neuropsicològica i Estimulació Cognitiva

C/ Llagostera, 4 – Tel. 93 455 86 30
www.centrosamunt.com

 

Post a Comment