Homes Igualitaris: Feminisme i Constitució Espanyola

Homes Igualitaris: Feminisme i Constitució Espanyola

La Carta Magna espanyola va néixer com a conseqüència del treball d’un grup de juristes als qui es va batejar com a “Pares” de la Constitució. Per bastir els pilars d’un text tan fonamental, hauria calgut incloure la mirada de les dones. Potser, en aquest cas, s’hauria posat més èmfasi en aspectes determinants contra la violència de gènere, o bé haguessin fet possibles lleis més igualitàries i justes per ambdós sexes.

Vivim moments de creixement de la violència masclista, maltractaments infantils, desigualtats de classe, discriminacions per sexe, cultura, raça, ideologia, religió… El poder de la força com a instrument de coacció guanya terreny i fa possible que les injustícies siguin cada cop més grans. Això passa perquè no hi ha uns pilars, unes estructures sòlides on recolzar-se, unes formulacions escrites amb registres i uns valors diferents que impedeixin la manipulació continuada amb una justícia amb doble moral.

Malgrat tot, la societat està canviant i ja no n’hi ha prou amb lleis improvisades a la mida del partit que les promou. Avui són diverses les veus que demanen fer alguns canvis en la Constitució. Un enfocament nou que faci possible canviar determinats articles o bé incloure’n alguns de nous. Tot sota una nova mirada que abasti entre altres aquesta violència de gènere i les discriminacions abans esmentades.

Gairebé quaranta anys després, crec que aquella Constitució, especialment en alguns punts, està obsoleta. Més enllà d’alguns aspectes esmentats anteriorment, la nostra Constitució està desfasada perquè s’aixeca sobre la meitat del poble (els homes) i desfasada perquè està redactada en un llenguatge totalment androcèntric que invisibilitza les dones com a subjecte polític i que tan sols les esmena com “esposa” a l’art. 32 o com “mare” a l’art.39. No es tracta només d’igualtat, de paritat; cal la visió de les dones amb perspectiva feminista per construir una Constitució des del punt de vista de l’humanisme si volem construir lleis que desfacin tanta discriminació i desigualtat.

Aquesta nova Constitució també ha de tenir en compte la pluralitat dels homes que, des de la mirada de les noves masculinitats, aporten una confluència real cap a una veritable igualtat. Homes que no parlin en clau de partit, homes que ho facin únicament des de l’humanisme i per tant deixar de ser còmplices per al silenci de tants anys sobre aquesta violència masclista.

Per Josep Maria Lozano
Homes Igualitaris- AHIGE Catalunya
www.homesigualitaris.wordpress.com

 

Post a Comment