L’amor no creix sense passió

Cupido i Psique, Amor i Ànima sempre junts

Cupido, més conegut com Eros en la mitologia grega, era el fill d’Afrodita, deessa de la bellesa i la fertilitat.
En la mitologia Romana, Cupido era fill de Venus, la deessa de l’amor, i Mart, el déu de la guerra.

Cupido era el fill i ajudant de la deessa Venus, la deessa també coneguda en la mitologia grega com Afrodita, deessa de l’amor i la bellesa. Cupido era l’ajudant de Venus i portava a terme l’enamorament dels mortals.

La història de Cupido explica que és un nen alat amb dos tipus de fletxes a l’esquena: unes tenen un color daurat amb unes plomes de colom que representa l’amor instantani, i també un altre tipus de fletxa fetes de plom amb unes plomes de mussol que representa la indiferència de la parella.

La seva mare sempre li encomanava a qui havia de disparar les fletxes, però a vegades Cupido no li feia molt cas sobre com fer el seu propi treball i hi havia vegades que no ho feia. Un dia Cupido es va enfadar amb el déu Apol·lo i li va disparar una fletxa d’or i una altra a fletxa de plom a la nimfa Dafne. Ella per poder-se salvar de ser perseguida per Apol·lo li va demanar ajuda al déu del riu i aquest la va convertir en arbre.

Un dia la mare de Cupido, Venus, es va preguntar perquè el seu fill no creixia i va anar a demanar ajut a l’Oracle de Temis. Aquest va contestar que l’amor no creix sense passió i Venus va tenir un segon fill anomenat Anteros, déu de la passió, i així Cupido va començar a créixer.

A la Terra dels mortals hi vivia una princesa anomenada Psique. Era una dona molt bella, per això els homes la idolatraven, però no es sentien dignes d’ella. El seu pare un dia va anar a parlar amb l’Oracle de Delfos per veure si podia trobar un bon marit per la seva filla. L’Oracle va predir que ella tindria el marit quan estigués en un precipici, que vindria una serp alada i la faria la seva esposa. Venus tenia molta enveja de Psique i va manar a Cupido que li disparés una fletxa per tal que s’enamorés de l’home més lleig del món.

Però quan Psique va estar en un precipici va aparèixer Cupido, però ell no va ser capaç de disparar-li una fletxa, perquè es va enamorar de la bellesa de Psique. Cupido va créixer fins convertir-se en un home.

Cupido, en enamorar-se de Psique, la va portar a un castell on es casaria amb ella, però li va fer prometre que mai miraria el seu rostre. Un dia la princesa Psique es va deixar convèncer per les seves germanes, i va decidir per curiositat observar el rostre del seu amat. Després que hagués mirat el seu rostre Cupido va desaparèixer. Psique, preocupada pel que va fer, va decidir anar en busca del seu amat.

La princesa per arribar on estava el seu amat havia de passar una sèrie de proves, l’ultima proba se li encomanà que havia de portar una capça a l’inframón on hi vivia Prosèrpina la dona de Plutó, però li van dir clarament que per cap motiu hauria d’obrir la capça. La curiositat va poder amb ella i Psique va caure en un gran somni. En veure això, els déus per tot el que havia fet per Cupido la van transformar en una semidéu, perquè estigués amb ell per tota l’eternitat i Cupido i Venus la van perdonar.

Post a Comment