Plataforma FEM Sant Antoni

“Volem decidir sobre els afers que afecten el nostre barri”

Isabel Lleonart, membre de la Plataforma FEM Sant Antoni

FEM Sant Antoni és una plataforma que aplega veïns i veïnes a les qui els uneix contribuir a millorar el barri, el seu dia a dia i preservar-ne el teixit social, comercial i convivencial. Per tal de conèixer millor FEM, parlem amb Isabel Lleonart, qui n’és membre des de fa un any i mig.

Quan va néixer la plataforma i amb quin objectiu?
Va néixer farà poc més de dos anys. Volem ser un espai que aculli diferents col•lectius, moviments i, fonamentalment, veïns i veïnes que volem decidir sobre els afers del barri que afecten la nostra vida quotidiana. I volem fer-ho des de la participació, motivant el veïnat a debatre i posicionar-se. Es tracta de crear opinió davant els diferents temes que afecten a la ciutat, i en concret al barri.

Quines reivindicacions destacables teniu en l’actualitat?
Les reivindicacions més destacables que tenim ara són sobre turisme i habitatge. L’impacte del turisme i de l’elitització al barri −que dissortadament ens està convertint en un barri ‘hispter’− ja té greus conseqüències en l’augment dels preus del lloguer d’habitatge i de locals. El drama personal que representa l’expulsió del veïnat pels lloguers abusius… cada pis turístic és una família menys al barri. I quines conseqüències tindrà la inauguració propera del nou Mercat pel que fa al reclam turístic, model de barri, etc. També hi ha una manca d’equipaments educatius i culturals a Sant Antoni, mentre que hi ha solars buits en risc d’entrar en l’especulació…

També reclameu més zones verdes.
Reclamem més zones verdes perquè d’entrada és un barri amb una important població, amb un índex de m2 de verd per habitant molt baix respecte la majoria de barris. La rehabilitació del Mercat de Sant Antoni ens ha obert la possibilitat d’imaginar una nova distribució urbanística, la possibilitat d’obrir places per als veïns i veïnes i destinar-les a reduir la intensitat del trànsit i la contaminació ambiental, afavorint la instal·lació de més massa arbòria i vegetal. I això ens anima a pensar en diferents propostes per introduir més verd, millorar l’espai públic, de relació de veïnatge des dels més petits als més grans. I no només a les places, sinó també als carrers, als terrats, als balcons, als escocells dels arbres, als patis d’illa…

Plataforma FEM Sant Antoni

Plataforma FEM Sant Antoni

Com va ser el teu apropament a FEM Sant Antoni?
Arran de participar, amb altres veïnes del barri, en l’edició del Park(ing) Day a Barcelona el 2014, vaig conèixer FEM. El Park(ing) Day és un esdeveniment que es fa cada any arreu del món el segon divendres del mes de setembre, i en què, mitjançant l’ocupació i la transformació temporal de places d’aparcament de cotxes, es reivindica en general la millora de les ciutats i la necessitat d’alliberar-les del trànsit de cotxes, etc. Com a FEM he continuat participant-hi, reivindicant més espais verds al barri, menys contaminació atmosfèrica i menys soroll al carrer… En definitiva, més qualitat ambiental al carrer, al barri, al nostre entorn.

Què li diries als veïns del barri perquè s’animin a participar amb vosaltres?
Que és un espai de debat, d’intercanvi, obert a tothom amb ganes, inquietuds per millorar el barri, fer-lo més amable i proper als que hi vivim, treballem, ens hi movem, tant pel que fa a temes de convivència com de qualitat ambiental. I que totes les persones que vulguin participar i donar la seva opinió en les decisions que afecten el barri de Sant Antoni, vinguin a les assemblees obertes que fem tots els dimecres, al Taller 2 de l’Espai veïnal Calàbria 66, a les 19:30h.

Teniu alguna acció concreta prevista per a aquest mes de març?
El dissabte 25 de març, en la Mistralçotada -que fa uns anys una vintena d’entitats i col·lectius dels barris de Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample organitzen a l’Avinguda Mistral- des de FEM proposem fer una plantació en alguns dels parterres de l’avinguda per reivindicar que sigui realment un espai verd, amb plantes, amb vegetació. Accions que són extrapolables a altres espais de barri que podrien ser espais verds, espais de pacificació, de lleure plantejant la col·locació de jardineres, repensant aparcaments, terrats enjardinats, amb horts, etc.

Per María Jesús Mirón

 

Post a Comment