La col·laboració entre veïns

Ajudar a aquells que més ho necessiten i que viuen ben a prop. Aquesta és la raó de ser de ‘De veí a veí’, una ONG de Sant Antoni que treballa per fer costat a les persones que més ho necessitem a través de  la col·laboració de tots els actors del barri.

L’ONG De veí a veí està formada per persones individuals, veïns i veïnes sensibles a les problemàtiques que pateixen aquells que viuen a la porta del costat o que duen els fills a la mateixa escola. Però també hi participen entitats -coral, companyia de teatre, esplais, escoles i AMPAs-, empreses i comerços de Sant Antoni que d’una o altra manera ajuden a tirar endavant els diferents projectes que posa en marxa l’entitat.

Garantir l’alimentació, i que sigui de qualitat, entre tots els veïns del barri és una de les prioritats de l’ONG. En aquest aspecte els recaptes d’aliments són una de les iniciatives més importants i per a dur-los a terme s’utilitzen diferents estratègies. Rafa Martínez, president de ‘De veí a veí’, comenta que l’ONG ofereix atenció directa per exemple a través dels ‘tonets’, un dels projectes més potents. Es tracta d’una mena de diners que es dóna a les famílies, segons les seves necessitats -per exemple depèn del número de fills i de l’edat-, que poden utilitzar per adquirir aliments, entre ells productes frescos com ara carn, peix o fruita.

Una manera de recaptar aliments és el Carretó solidari. Qui ho vol, pot demanar el carretó per endur-se’l, potser al seu edifici o a la feina, i omplir-lo d’aliments o productes d’higiene. Un cop s’ha omplert es retorna a l’entitat per enviar-lo al banc dels aliments del barri.

vei_vei_recapte1_acelobertLa seva tasca, però, se centra no només en el repartiment d’aliments, sinó també en la donació d’objectes de diferent tipus. De fet, amb el tancament del punt de distribució d’aliments i roba de la parròquia de Sant Ferran, De veí a veí va posar en marxa un rober infantil que va ser només el punt de partida d’un projecte més ampli “de préstec d’objectes: com neveres, cotxets, lliteres…”. Martínez comenta que d’aquest se’n va derivar una altra via, la del “préstec de llits articulats, cadires de rodes, caminadors i crosses”. Donar aquells objectes que estan en bon estat i que no tornarem a fer servir a qui ho necessita ha esdevingut una tasca fonamental que ha de gestionar De veí a veí.

L’entitat, que no deixa de posar en marxa noves idees, el passat setembre va engegar ‘Una tarda per a tu’. “Vam pensar, què tal si una tarda al mes fem una activitat de lleure pels nens de primària, que no poden estar sols a casa? Així els pares i mares –de famílies monoparentals– poden tenir una tarda per a ells”, explica Martínez sense amagar la seva il·lusió en veure que l’ONG no deixa de treballar i renovar-se constantment. És una proposta similar al casal que s’ofereix als infants de les mares -de parla urdú- mentre estudien català. Rafa Martínez comenta que “s’han descobert coses brutals. Al principi de curs s’insultaven, però al final van fer un partit de bàsquet tots junts, fins i tot amb nenes, que això abans seria impensable”. Treballar directament amb aquests nens els hi va permetre detectar problemes de manca de seguretat o problemes bucodentals, “en els quals intentarem incidir”, afegeix el president de l’entitat.

La seva feina, com és evident, s’intensifica al Nadal. Tots els esplais de Sant Antoni s’impliquen amb “els Reis Macos” per fer que uns cent nens del barri rebin els seus regals. “Som un sis grups de reis i aconseguim que els hi portin els regals a aquests nens els primers de tots i que sigui allò que han demanat a la carta, perquè és un projecte molt personal”.

D’una o altra manera ‘De veí a veí’ està present al barri per tal de garantir el benestar de tots els veïns, fomentant l’esperit de col·laboració per resoldre de forma directa i individualitzada tots aquells problemes que poden sorgir entre les persones que viuen i comparteixen el barri.
Per a més informació:
https://www.facebook.com/DeVeiaVeiSantAntoniDeBarcelona/

Sandra Pulido

Post a Comment