joc lliure, creativitat, art

Jocs lliure, creativitat, art

El joc, no només és un dret del nen reconegut, sinó que és una necessitat vital de la infantesa, com el fet de respirar o menjar. És el do que la natura, després de milions d’anys d’evolució, ha regalat als nens per aprendre tot el que necessiten per a la vida adulta.

El joc ha de ser, abans de tot, una activitat lliure, espontània, natural. El joc lliure no té cap objectiu, no té cap finalitat més enllà del joc en sí mateix. El joc espontani no existeix, el crea el nen. Dóna-li a un nen una capsa on càpiga i potser marxarà en vaixell, o arribarà en una nau a un altre planeta, o es convertirà en una tortuga, o… ves a saber el que se’ls hi pot passar per la imaginació.

El joc és creatiu. La creativitat és l’habilitat de relacionar i connectar idees per aconseguir quelcom. El moment en què un nadó aconsegueix després d’una bona estona, fer sonar el sonall. L’instant d’encaixar la darrera peça d’un puzzle. Un nen que aconsegueix dibuixar una balena per primer cop,…

El joc lliure endinsa al nen en un món màgic on la creativitat és el fil conductor que el portarà a la descoberta, a l’aprenentatge i, en molts casos, a l’art. Un infant deixant portar el seu cos per una música. Uns amics jugant a pirates. Una nena amb un llapis i un paper deixant que la seva ànima guií la seva mà, sense més. Art pur.

Sabem que el joc, a més, millora l‘autoestima, transmet valors, socialitza, fomenta l’autocontrol, fixa els aprenentatges, afavoreix la comunicació, dona agilitat, desestressa i ensenya.

Som conscients de l’important que és el joc, i concretament el joc lliure, en el correcte desenvolupament dels nostres fills?, fem prou per afavorir els ambients i les eines necessàries per a què puguin crear joc lliure? Jo, penso que no.

Loren Tresserra
www.el-cau.cat

Post a Comment