Regulació allotjaments turistics Barcelona

La regulació dels allotjaments turístics a Barcelona ha començat

“El PEUAT és la nova eina per a preservar la garantia de l’equilibri  entre l’espai públic i la diversitat turística”

Aquest passat mes de gener es va aprovar en el Ple del Consell Municipal de Barcelona una de les promeses essencials del programa de la coalició governant, una regulació per a allotjaments turístics (Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics, més conegut com a PEUAT) en sintonia amb un model de turisme més sostenible. El nou pla urbanístic delimitarà la creació de nous hotels i allotjaments turístics en l’epicentre de la ciutat catalana i centrifugarà a les zones perifèriques de Barcelona les noves llicències.

A partir d’ara, Barcelona disposarà d’una eina amb la qual poder gestionar els allotjaments turístics que, des de l’Ajuntament, consideraven que anava en detriment de qualitat de vida dels barcelonins. En aquesta línia, el govern municipal va declarar que aquest pla forma part de “l’urbanisme democràtic al servei del bé comú i de la gent”.

Des de l’Ajuntament destaquen quatre principis determinants del PEUAT: “la preservació de l’habitatge, la garantia d’una ciutat amb un mix d’usos equilibrat, vetllar per la qualitat de l’espai públic i mantenir la diversitat de teixits urbans”.

Tot i comptant amb l’aportació de tots els grups municipals i veïnals, el consistori no té un suport confortable. Aquest cap de setmana es van manifestar centenars de veïns de Ciutat Vella al llarg de la Rambla, artèria insigne del districte, en contra del “turisme massificat” que pateixen en els seus barris i insatisfets amb el resultat final del PEUAT.

La manifestació va ser convocada per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Per a les associacions veïnals, la nova política municipal no impedirà noves places hoteleres al centre ni frenarà el flux turístic al casc antic. Els mateixos partits que el mateix dia, en canvi, sí van votar a favor del nou pla d’habitatge 2016-2025 que també van posar en marxa el mateix divendres des del ple municipal.

El nou Pla especial urbanístic d’Allotjaments Turístics, sintetitza la moratòria que va dictar l’Ajuntament. Aquesta moratòria impedia donar noves llicències a hotels, pisos turístics i albergs. Ara es resolen els més de 30 projectes al centre de la ciutat que van quedar paralitzats des de maig de 2015 i des de divendres saben definitivament que no es construiran. Els promotors d’aquests projectes podrien recórrer al pla aprovat.

Els pisos turístics al centre, amb data de caducitat

Per als pisos turístics no rebaixaran la duresa de les regles. El PEUAT manté la prohibició d’obrir més pisos al centre i a partir setembre de 2019 tots aquells pisos d’ús turístic del districte de Ciutat Vella que no estiguin reagrupats en edificis per a aquesta activitat perdran les seves llicències. Segons el cens que disposa l’Ajuntament, actualment aquest districte compta amb 9.600 llicències de pisos de lloguer de vacances.
El PEUAT, però, assegura 387 places d’habitatge turístic en zones perifèriques. Serviran per compensar les baixes de pisos turístics del centre de la ciutat. Els veïns de Ciutat Vella veuen un perill aquesta normativa. Doncs passarà de ser una economia col·laborativa (pisos d’ús turístic per dies) a legalitzar edificis sencers en mans d’inversors amb interessos lucratius.

Ramón Balsells
Gerent Balsells Zaragoza Gestió S.L.

 

Post a Comment