Cartell Festa Major Gràcia 2023

Programa Festa Major Gràcia 2023

Programa Festa Major de Gràcia 2023

Del 14 al 21 d’Agost

Més de 900 activitats amb un total de 23 carrers guarnits és el que trobarem aquestes festes al barri de Gràcia.  Amb Andrea Porta i Àlex Cano, els pregoners d’aquest any, es dóna el tret de sortida a unes festes que prometen ser molt divertides, gaudint d’un ampli ventall d’activitats obertes, plurals i participatives.

Enguany, el Ban de la Festa Major de Gràcia 2023 anirà a càrrec de Josep Maria Redondo, premi Vila de Gràcia 2022. Com es tradicional, el 17 d’agost tindrà lloc el lliurament de premis de la Festa Major i, un any més, també tindrà lloc el Concurs de de portalades i balcons, convocat per la Fundació de la Festa Major de Gràcia.

Aquest any tindrà lloc la presentació de la nova figura festiva a Gràcia: El Bou de Gràcia. La figura es presentarà el dia 15 d’agost durant el Matí de Festa Major i sortirà de la seu del Districte en finalitzar els balls. La nova figura, que s’incorpora al bestiari festiu de la Vila de Gràcia, és iniciativa del grup de l’Àliga de Gràcia.

 

DILLUNS 14 D’AGOST
17.30 h La passada del pregó.
18.30 h Tabals i gralles d’inici de Festa.
19.00 h Pregó de la Festa Major de Gràcia, a càrrec de Alex Cano i Andrea Porta, capitans del primer equip masculí i femení del Club Esportiu Europa. A continuació Ball d’honor a les Pregoneres. Lloc: Plaça de la Vila de Gràcia.

DIMARTS 15 D’AGOST
08.00 h Matinades de gralles i tabalers.
08.30 h Matinades de Foc.
10.00 h Seguici d’autoritats.
10.30 h Missa de Festa Major.
12.15 h Matí de Festa Major i l’estrena del Bou de Gràcia. Plaça de la Vila.
18.15 h XXIV Cercavila de Cultura Popular.

DIMECRES 16 D’AGOST
10.30 h Cercavila de Sant Roc.
11.00 h Homenatge a Sant Roc.
18.30 h Reconeixement als carrers guarnits.

DIJOUS 17 D’AGOST
18.00 h Lliurament de Premis del Concurs de Carrers Guarnits, a la plaça de la Vila.

DIVENDRES 18 D’AGOST
11.00 h Passejada de Gegantons.
20.00 h Baixada del Pilar Caminat dels Castellers de la Vila de Gràcia des de la plaça del Sol fins a la plaça de la Vila.
20.30 h Diada Castellera de Vigílies – Mike Lane amb els Castellers de la Vila de Gràcia.

DISSABTE 19 D’AGOST
La convidada dels Gegants de Gràcia
10.30 h Plantada a la plaça de la Vila de Gràcia davantde l’Ajuntament.
10.45 h Recepció institucional dels Gegants de Molins de Rei la colla convidada.
11.00 h Mostra de balls i cercavila.
18.00 h Cercavila pels carrers de Gràcia.
18.00 h Diada Castellera de Festa Major, a la plaça de la Vila, amb Colla Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus i Castellers de la Vila de Gràcia.

DIUMENGE 20 D’AGOST
18.30 h Tabalada infernal.
19.30 h Versots, a la plaça de la Vila.

DILLUNS 21 D’AGOST
18.30 h Toca Dormir, cercavila amb els gegants i gegantons de Gràcia.
19.15 h Tabalada infantil.
19.45 h Correfoc infantil.
21.15 h Tabalada adulta.
22.00 h Correfoc de Festa Major.
00.00 h Lluïments finals, a plaça de la Vila de Gràcia i final del Correfoc.

Carrers i places guarnides

carrer BERGA
Collita 2023, és un guarniment que recrea una vinya plena de parres, distribuïda al llarg del carrer. Unes caves a les quals s’entra per la plaça de la Llibertat i s’estén fins al carrer de Sant Marc. Una feina feta per les festeres i festers durant mesos, que ha estat cosir a casa seva grans de raïm, per després unir-los en forma de botins. Uns conjunt harmoniosos de grans de raïm de diferents colors com: verds, grocs, morats, entre altres colors. També han aprofitat els fitons del carrer per ancorar diferents parres que finalment s’estenen pel sostre, creant un corredor verd. L’engalanament aplega també, altres elements propis, com pot ser un gran bot de vi, ampolles, caixes, etc. que arrodoneixen aquesta posada en escena.

carrer CIUDAD REAL
Oasi de pau, és un guarniment que va sorgir a partir dels comentaris de diferents persones que visitaren aquest carrer en l’edició del 2022 i que els festers i festeres es feren seva i que acaba convertint-se en un oasi. Un paisatge desèrtic amb palmeres que encreuen les seves fulles al mig del carrer i farcides de botins de dàtils. Un poblat Sahrauí pintat en relleu com si fos un telonet. Dues dromedaries, una molt gran per sota de la qual passen les persones i una segona, amb funció de fotomaton, asseguda a terra i que permet que els visitants puguin seure damunt seu i fer-se una foto. Un ramat de cabres. I una haima amb catifes, coixins, té verd amb menta, entre altres elements.

carrer FRATERNITAT DE BAIX (EFIT)
Nadal, és un guarniment que recrea les diferents festivitats que se celebren durant els dies d’aquest cicle, com: fer cagar el tió, el Pare Noel, els Sants Innocents, Cap d’Any o la festivitat dels Reis. A l’entrada pel carrer Josep Torres uns avets amb un trineu donen la benvinguda al visitant que s’endinsa en aquesta proposta hivernal on predomina el color blanc de la neu, amb tocs vermells i verds i amb altres complements com: les Ponsèties la flor de Nadal, el raïm de Cap d’Any, les Llufes dels Sants Innocents, el tió, els ninots de neu, els regals, els bastons de caramel o una gran tassa amb diferents galetes de gingebre entre altres elements.

carrer FRATERNITAT DE DALT (ETIS)
Fratern d’Oz, és un guarniment inspirat en la pel·lícula “El Mag d’Oz” de Victor Fleming, de 1939, que els festers d’aquest carrer han donat forma. A l’entrada pel carrer Tordera, un tornado enlaira la casa de Dorothy d’on surten els peus de la bruixa. Tot seguit amb un sostre fet d’ampolles d’aigua pintades de color groc, el visitant anirà descobrint els diferents personatges: l’Espanta ocells, l’Home de llauna i el Lleó. Un camí ple de panotxes de blat de moro, roselles, el bosc tenebrós, fins a arribar a la ciutat d’Oz on tanca el guarnit el castell tubular de maragda on hi ha una imatge del mag.

carrer JESÚS
Selva’m, és un guarniment que vol cridar l’atenció sobre la degradació que viu el món posant com a exemple un engalanament que ens transporta a una selva Amazònica plena de vida, però amb un punt crític, un toc d’atenció que si continuem així pel que fa a la destrucció del planeta, en una data no molt llunyana, només podrem reviure aquesta natura a través de les pantalles. I aquest guarnit ens endinsa en una selva plena d’animals com: Lloros, micos, papallones, serps, entre altres i de molta vegetació, fins a arribar a un punt on la natura es torna museu de ciències naturals i des d’on només es pot veure tot el que s’ha perdut des dels telèfons mòbils de cada persona a través d’un codi QR.

carrer JOAN BLANQUES DE BAIX
Abracadabra Joan Blanques de Baix, és un guarniment inspirat en un teatre de màgia. A l’entrada de baix, una taquilla rodona, dos murs vermells i un cartell amb el nom, configuren la façana del teatre. Quan el seu interior,
el sostre està confeccionat amb tela vermella, d’on penjant coloms, daus, cartes, flors, varetes de mag, barrets de copa amb conill i sense, entre altres coses que es complementen amb la caixa d’espases, la caixa per separar persones, un fotomaton, una gran làmpada d’aranya i una gran mà d’on surten diferents mocadors que s’enlairen al sostre. A l’entrada de dalt hi ha un barret de quatre metros amb un conill, una gran vareta i dos daus.

carrer JOAN BLANQUES DE BAIX DE TOT
Tocats del bolet, és un guarniment d’inspiració lliuresobre els bolets, construïts amb tota mena de materials, textures, estils, experimentant en materials i tècniques constructives diverses i buidant el fons del magatzem de l’associació de tota mena de rampoines recollides durant anys com oueres, i que han servit per donar forma a gairebé un miler de bolets de totes mides que van des d’un tap de suro fins a una ombrel·la de bar, distribuïts al llarg de carrer. Una decoració que comença en bolets grans i petits a les portalades, dins de l’espai guarnit els festers amb teles han convertit els arbres de la via en bolets també, mentre que als laterals han instal·lat unes parets modulars que simulen pedra i terra amb diferents conjunts de petits bolets ancorats en trossos d’ouera.

carrer LA PERLA
Perlagueram, és un guarniment que convida el visitant a fer el recorregut d’una defecació des d’un gran vàter ubicat a l’entrada pel Torrent de l’Olla, fins que aquesta arriba, a la preuada platja de la Barceloneta, amb una reproducció de l’hotel Vela, un turista borratxo i molta brutícia. Un viatge per dins d’una claveguera creada, amb un punt crític, al bell mig del carrer, pels festers i festeres d’aquest, que l’han omplert de rates, paneroles, cocodrils, tortugues, el soldadet de plom i la ballarina dalt d’un barquet de paper, mosques, caques, un peix mutant amb tres ulls, cigarretes, compreses, condons, claus, tovalloletes entre altres elements que s’acostumen a trobar en aquestes instal·lacions.

carrer LLIBERTAT
Rapa Nui (illa de Pasqua – Xile) és un homenatge a la cultura i història de la població Rapa Nui, representant figures emblemàtiques conegudes a través d’un recorregut històric començant de com era abans aquest territori de l’arribada dels Rapa Nui. A l’entrada amb vegetació influència de com serien les illes originàries d’aquesta població de la Polinèsia amb moais estàtues creades pels natius originaris de l’illa. A continuació un poblat i els seus costums amb pintures tradicionals. En el tram de la sortida, el declivi de l’illa. Un guarniment en el qual s’han fet servir pales de fusta, ampolles de plàstic, càpsules de cafè, tul i molt cartó pedra i paper maixé.

carrer LLUÍS VIVES
Mínions, és un guarniment inspirat en la pel·lícula d’animació estrenada el 2015 com preqüela dels films Gru, el meu dolent preferit. I que en aquesta ocasió s’ha convertit en un engalanament que repassa la història d’aquests personatges des de la prehistòria fins a l’actualitat, recreant diferents situacions, la primera la prehistòria amb el dinosaure. A continuació el món egipci i les piràmides. To seguit la Revolució Francesa i després la coronació de la Reina d’Anglaterra, fins a arribar a l’època moderna amb el taller de construcció. En tot això hi ha una picada d’ullet a la cultura catalana amb un dos de set aixecat pels mínions construïts amb barrils de cervesa artesana reciclats.

carrer MOZART
Mozartland, és un guarniment que està inspirat en el llibre d’Alícia en terra de meravelles “Alice’s Adventures in Wonderland de Charles Lutwidge Dodgson conegut com a “Lewis Carroll” en el qual el públic fa un recorregut a través de la terra de meravelles, com si fos el personatge d’Alícia. Un camí dividit en tres zones que representen les emocions de la protagonista. La primera la sorpresa, amb colors vius i figures altes perquè els visitants es trobin petits en un jardí amb flors molt grans. La segona quan se sent perduda a la nit i on hi ha personatges tan estranys com: el gat, el barret o la llebre. I la tercera la por a la reina de cors, als soldats, a les armes, i sobretot a la famosa guillotina. Un element que tanca el guarnit i per on tothom ha de passar per sota.

carrer PERILL
Insectes en Perill, és un guarniment que gira entorn d’un jardí que acull molts insectes, formigues, papallones, libèl·lules, marietes, abelles, llagostes i moltes flors, fulles gegants, diversitat de plantes i amb una amantis religiosa gegant damunt d’una branca ancorada en unes grans pedres a l’entrada pel carrer Venus. El primer tram del sostre és de color verd amb diferents animalons i escarabats verds. La segona part coincidint en la zona de festa pren els colors blau i morat i aplega insectes com centpeus i cuques de llum. El tercer tros amb color groc es converteix en el món de les abelles amb les seves bresques i els seus abellots. Finalment, la quarta part de colors grisos i foscos acull un formiguer ple de formigues. Per altra banda, tots els fitons del carrer s’han convertit en canyes de bambú fetes amb llaunes de refresc.

plaça POBLE GITANO
El Vaixell de Paper, és un guarniment que s’inspira en el poema Veles e vents d’Ausiàs March que relata la història d’un viatge des d’Itàlia a València a la recerca de l’estimada. Ara fa temps que veiem com la nostra estimada llengua navega en un vaixell de paper entre grans incerteses. Veles e Vents, volem lluitar!! Amb aquest guarnit, invoquen els vents provinents de terres on regna la cultura i la civilitat, pregant a la tramuntana que ens afavoreixi amb la seva bufera. Un engalanament fet amb boies, ancores, gavines, fars, i on hi ha un gran mural de núvols que acull una Rosa dels Vents (Tramuntana, Gregal, Llevant, Xaloc, Migjorn, Garbí, Ponent, Mestral) que ens recorda tots aquests vents que ens envolten.

plaça VILA DE GRÀCIA
Qualsevol nit pot sortir el Sol, és un guarniment inspirat en la cançó de Jaume Sisa publicada el 1975, que recull els seixanta-set personatges que detalla el cantant, redistribuïts a la plaça en diferents elements. L’entrada d’una masia dóna pas als primers convidats que acompanyen al Tom i Jerry. A continuació un conjunt d’habitacles a l’estil 13 Rue del Percebe acull el grup de Mortadelo i Filemón. Arribats a la llar de foc el grup de la família Ulises. Tot seguit entre les cames de Gullivert el grup d’en Pulgarcito. A la cuina – menjador el grup de Frankenstein. Al rebost els acompanyants de King Kong. I finalment un mirall convida al visitant a l’estrofa “tan sols hi faltes tu”.

plaça DEL NORD
A l’estiu tota cuca viu, és un títol i guarniment pensat entre el col·lectiu de festeres i festers de la plaça que a través d’aquest refrany català que ens recorda la felicitat infantil, temps ociosos i menys obligacions i amb festes al carrer amb música i alegria. I en aquest sentit presenten aquest engalanament de la vida animal i vegetal dins i fora de la vila, amb grups de diferents insectes com: formigues, abelles, papallones, entre altres animals que decoren la plaça. Unes peces de guarnit que han estat confeccionades amb materialsreciclats com: capses, roba, ampolles, paper, així  com altres materials diversos amb què han donat forma als caps, antenes, ales, ulls, pedres, flors, entre altres. Cal ressenyar que en aquest guarnit hi ha 1.200 flors de paper reciclat al sostre.

plaça ROVIRA I TRIAS
Alis volat propiis (Volant amb les teves pròpies ales) és un guarniment que en aquesta ocasió té diferents finalitats. Com a guarnit són papallones que escapen del seu captiveri dins d’una gàbia cap a la llibertat. Representades amb el color blanc el no que vol dir que no tenen color, que estan tristes i pansides sense llibertat. En canvi, les que estan lliures en un jardí, tot és color i alegria. Com a projecte solidari vol conscienciar sobre la malaltia minoritària anomenada “Pell de papallona” i que afecta els nens. Per aquesta raó es venen papallones per recollir fons destinats al tractament i investigació d’aquesta malaltia. I com experimenten digital els visitants es poden descarregar a través d’un codi QR diferents papallones que tot seguit les poden incorporar a les seves fotografies i vídeos fets amb la càmera del mòbil en qualsevol punt de la Festa Major de Gràcia o fora d’ella.

placeta SANT MIQUEL i RODALIA
Teatret d’ombres companyia La Placeta, és un guarniment que a través de la combinació dels colors negre, vermell i blanc representa un teatret d’ombres, amb siluetes negres que ens recorden el món de la infància, dels contes tradicionals i populars. Un engalanament fet a partir del reciclatge d’elements de muntatges d’altres anys. Materials com: roba, fusta, filferro. Pel que fa als models de les siluetes, aquestes estan fetes amb plàstic negre reciclat de diferents carpetes. Tot plegat configura una mena d’escenari de color blanc al mig i amb tonalitat vermella a banda i banda com si fossin cametes. Al bell mig de la part blanca hi ha diferents siluetes penjades que recorden personatges com: el nen del tambor de Call Fort, la Caputxeta Vermella, un llop, les 3 Bessones, una oca, una bruixa, un ogre o el Més petit de tots, entre altres.

carrer PROGRÉS
Formigres, és un guarniment inspirat en la pel·lícula “Bitxos” de John Lasseter de 1998 i desenvolupada per Pixar i que els festers i festeres han convertit en una decoració gegantina, perquè el visitant se senti com una formiga. A l’entrada pel carrer Tordera hi ha les formigues fent la recol·lecta mentre les llagostes estan a l’aguait per atacar-les. La història continua al llarg del carrer amb la unió de tots els bitxos per plantar cara a les llagostes. Cal destacar elconjunt de bitxos del cerc format per una marieta, una papallona, un bitxo Palo, una eruga, una puça, una mantis religiosa, una aranya i dos bitxos bola. Tot plegat un engalanament que agradarà molt a les criatures.

carrer PROVIDÈNCIA
PROVI S A, és un guarniment inspirat en la pel·lícula “Monstruos, S. A.” Produïda l’any 2001 per Pixar  Animation Studios. Un món de monstres que durant la festa major han anat a viure a aquest carrer, on els visitants  podran trobar James P. Sullivan, Mike Wazowski,Boo, Randall Boggs, Roz, Celia, Fungus, Henry J. Watermoose III o The Abominable Snowman, amb un munt de portes, ulls, galledes, detectors de sorolls,entre altres elements que donen vida aquesta decoració pensada per la gent jove del carrer i executada pel conjunt de festers i festeres d’aquest carrer.

carrer PUIGMARTÍ

Natura Viva, és un guarniment que intenta reflectir el que succeeix quan s’abandonen al mig de la natura volums que a poc a poc van desapareixent tapats per les plantes. Seguint aquesta idea, quan el visitant traspassi la reixa d’entrada que hi ha pel carrer Torrijos, trobarà una casa abandonada i que el verd s’està apoderant d’ella dins d’un espai viu, ple de natura viva, i que té continuïtat al llarg del carrer, al mig del qual, hi ha una pèrgola també plena de plantes. Arribats al carrer Milà i Fontanals hi ha una font abandonada i envoltada de verd. Cal destacar el sostre del guarnit fet que aplega més de 18.000 fulles verdes.

carrer TORDERA
Todernisme, és un guarniment inspirat en el modernisme, amb una cúpula d’unes galeries comercials, de forja i vitralls, formada per una vintena d’arcades de paret a paret del carrer, coronades per un conjunt de fulles. A sota, hi ha un conjunt de rodones seqüencials amb un vitrall uniforme. A sota d’elles es troben les finestres, cadascuna amb uns vitralls d’acord amb l’espai que decoren. Rematant la cúpula hi ha diferents làmpades d’estil modernista, construïdes amb anelles fetes dels rotllos de paper de vàter. A les entrades, a Fraternitat hi ha una construcció que fusiona la torre de Bellesguard i la caseta del guarda del Park Güell, mentre que a Progrés hi ha un conjunt de xemeneies tipus la Pedrera.

carrer TRAVESSIA SANT ANTONI
Travessia de New Orleans, és un guarniment inspirat en aquesta ciutat de l’estat de Luisiana a tocar el riu Mississipí, que aplega diferents barris i ambients com: un Club de Jazz de dues plantes, el barri francès ple de balcons i plantes falgueres fetes amb ampolles d’aigua, un tramvia que acull la barra del bar, la festa del Mardi Gras (Dimarts de Carnaval) mentre que a l’altra banda del carrer hi ha una carrossa típica de la festa, que acull diferents motius dels deu anys dels guarnits de Travessia. Tot seguit hi ha el Cafè du Monde fins a arribar al port on hi ha un vaixell i un caiman. Com a detall cal citar els diferents fanals antics de ferro del sostre amb llum.

carrer VERDI DEL MIG
El flautista d’Hamelín, és un guarniment inspirat en el conte popular alemany recollit pels germans Grimm i les rates de la plaça Catalunya. On es recrea la figura del flautista, però sobretot la de les rates. Amb rates de tota mena, de plàstic, de papiroflèxia, com a obres d’art recordant a Andy Warhol, Banksy, Gustav Klimt, damunt d’una biga dalt d’un gratacel de Nova York o Mickey Mouse, Pixie i Dixie. Rates i ratolins, un flautista estafat, criatures hipnotitzades i amb retrobament final. Un guarnit que voreja l’art d’escombraries amb moltes ampolles de plàstic i elements escultòrics en relleu.

Feliç Festa Major!!