Programa Festa Major Gràcia 2022
Activitats de Cultura Popular
DIUMENGE 14 D’AGOST
17.30 h La passada del pregó
19.00 h Pregó de la Festa Major de Gràcia, a càrrec de Carla Carbonell i Cortes, expresidenta de la Fundació Festa major de Gràcia.
DILLUNS 15 D’AGOST
08.00 h Matinades de gralles i tabalers.
08.30 h Matinades de Foc.
11.30 h Missa de Festa Major, a la parròquia de Santa Maria de Jesús de Gràcia.
12.30 h Matí de Festa Major i presentació del Lleó de Gràcia.
18.00 h XXIII Cercavila de Cultura Popular.
DIMARTS 16 D’AGOST
10.30 h Sortida en cercavila de Sant Roc.
11.00 h Homenatge a Sant Roc.
DIMECRES 17 D’AGOST
18.00 h Lliurament de Premis del Concurs de Carrers Guarnits, a la plaça de la Vila.
DIJOUS 18 D’AGOST
10.30 a 13.30 h Passejada de Gegantons, sortida: plaça de la Vila de Gràcia.
DIVENDRES 19 D’AGOST
20.00 h Baixada del Pilar Caminat.
20.30 h Diada Castellera de Vigílies amb els Castellers de la Vila de Gràcia i Xicots de Vilafranca.
DISSABTE 20 D’AGOST
18.00 h Diada Castellera de Festa Major, a la plaça de la Vila, amb Colla Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus i Castellers de la Vila de Gràcia.
DIUMENGE 21 D’AGOST
19.30 h Tabalada infernal.
20.30 h Correfoc infantil.
23.00 h Correfoc de Festa Major.
Altres activitats:
LA PLAÇA DEL FOLK
Lloc: Plaça del Sol
ESPAI BAILÈN
Lloc: carrer Bailèn entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret i de la Indústria
ESPAI D’ARTS ESCÈNIQUES I DE LA FESTA DELS ANIMALS
Lloc: Plaça Joanic
TASTA GRÀCIA
Lloc: Jardins de Manuel Torrente
PLAÇA DE LES DONES DEL 36
Lloc: Plaça de les Dones del 36
PASSEIG DE SANT JOAN – Tram: Travessera de Gràcia – Sant Antoni Maria Claret
XVI GIMCANA FESTA MAJOR DE GRÀCIA
La Gimcana de Festa Major: aquest any, serem olímpics!
Lloc: carrers de Gràcia. Inici a la plaça de la Vila de Gràcia
DIUMENGE 21 D’AGOST
15.45 h plaça de la Vila de Gràcia
ATENEU DE FABRICACIÓ DE GRÀCIA
Lloc: carrer Perill, 8
LA BIBLIOTECA VA DE FESTA!
Lloc: carrer Torrent de l’Olla, 104
VISITES AL REFUGI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT
Lloc: Plaça del Diamant
Organitza: Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis.
Del 13 al 21 d’agost
18.00, 19.00, 20.00 i 21.00 h visites guiades al refugi de la plaça del Diamant, d’una hora aproximadament, preu 3 euros per persona.
Informació i reserva a la taula del Taller d’Història a la mateixa plaça, totes les tardes de 17.30 a 21.30 h. Cal inscriure’s abans.
VISITES A LA TORRE DEL CAMPANAR
Lloc: Plaça de la Vila de Gràcia
Organitza: Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis.
Del 15 al 21 d’agost
Matí 11.00, 11.30, 12.00 i 12.30 hores
Tarda 17.30, 18.00, 18,30 i 19.00 hores
Visita guiada en grups reduïts de 5 persones i de 30 minuts de durada, en les que es pujarà al balcó del campanar, des d’on els visitants podran descobrir a vista d’ocell la Gràcia desconeguda que envolta la plaça de la vila, preu 4 euros per persona.
Informació i venda d’entrades a la taula de Taller d’Història de Gràcia a la plaça del Diamant, del 13 al 21 d’agost de 17.30 a 21.30 hores.
DESCOBERTA DE LA PLACA EN HOMENATGE A ROSA MARIA ARQUIMBAU
DIJOUS 18 D’AGOST
12.00 h Descoberta de la placa d’homenatge a Rosa Maria Arquimbau (Barcelona, 1909-1992) escriptora, periodista, feminista i sufraguista, instal·lada al domicili on va viure al carrer Gran de Gràcia, 70.
LA RUTA GRACIENCA DE SANT ROC
DIJOUS 18 D’AGOST
18.00 h El punt d’inici de la ruta es confirmarà un cop s’hagi fet la inscripció.
Enllaç reserva prèvia:
https://forms.gle/zaCaebJFDqMmnSoU9.
Ruta guiada per les diferents capelletes de Sant Roc que hi han disseminades per la vila, amb una aproximació a la figura del sant, els orígens de la devoció a Gràcia i el que ha representat i representa pels graciencs i gracienques. Aportant informacions sobre les diferents capelles de la vila, algunes d’elles inèdites, per acabar debatent sobre l’autèntic patronatge de la Vila de Gràcia.
Visita a càrrec de Guillem Roma.
LA CASA VICENS A LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA
Lloc: Carrer Carolines 20
PUNT VERD TABUENCA
Lloc: Carrer Guilleries, 24
D.O. CATALUNYA
Ruta dels Vins de la D.O. CATALUNYA a la Festa Major de Gràcia
A cada carrer, tasta un vi!
FIRES
FIRA D’ARTESANS
DEL 14 AL 21 D’AGOST
12.00 h a 24.00 h una mostra d’articles artesans variats i únics, venuts pels mateixos artesans i artistes. Tallers i demostracions d’oficis.
Lloc: Plaça de la Virreina i Plaça del Diamant
ORGANITZA: Districte de Gràcia.
FIRA D’ATRACCIONS (INFANTIL)
DEL 12 AL 21 D’AGOST
Lloc: Els Jardinets de Gràcia
UNA FESTA SOLIDÀRIA
DIMARTS 16 D’AGOST
De 10.00 a 14.00h i de 17.00 a 21.00 h
Sang Blava. Gran donació de sang en el marc de la Festa Major a l’Espai Cultural Albert Musons (c/Alzina, 9). Organitza: Fundació Festa Major de Gràcia i Castellers de la Vila de Gràcia en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits.
LLIBRETES SOLIDÀRIES
Els usuaris i usuàries del projecte Acció Solidària són persones amb problemes de salut mental que no viuen la seva situació com un fre a la solidaritat. No es conformen en ser receptores de solidaritat sinó que volen donar ales a la seva capacitat d’ajuda. Per la Festa Major de Gràcia han enquadernat llibretes de gran qualitat amb tela d’estampats africans que es podran adquirir a totes les comissions de festa. Tot el que es recapti d’aquesta venda serà per al projecte Acció Solidària i els usuaris i usuàries que han realitzat les llibretes decidiran a quins projectes solidaris, socials i del tercer sector els volen destinar. Els ajudeu a ajudar? Preu de la llibreta 5 euros.
ACTIVITATS ESPORTIVES
DILLUNS 15 D’AGOST
PEDALADA POPULAR
DIVENDRES 19 D’AGOST
17è TORNEIG D’ESCACS
DIVENDRES 19 D’AGOST
20è TORNEIG DE TENNIS TAULA
DISSABTE 20 D’AGOST
1r TORNEIG DE DÒMINO
EXPOSICIONS
Exposició Espai i Festa, de l’1 al 21 d’agost a La Violeta, Maspons, 6. ORGANITZA: ORGANITZA: Fundació Festa Major de Gràcia, Taller d’Història de Gràcia centre d’Estudis i Centre de Cultura Popular La Violeta (en l’horari d’obertura de l’equipament).
Exposició “Carrer Llibertat. 150 anys de guarnit”, una exposició resum del llibre “Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit”, del 7 al 21 d’agost, a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia, a l’Espai Albert Musons carrer Alzina, 9.
Exposició d’una selecció d’obres del 29è Concurs del cartell de la Festa Major de Gràcia 2022, del 7 al 21 d’agost, a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia, a l’Espai Albert Musons carrer Alzina, 9.
CONCURSOS
CONCURS DE PINTURA, URBAN SKETCH I PINTURA RÀPIDA
Tema: Els guarnits de la festa major i moments festius a la Vila de Gràcia viscuts entre el 15 i el 21 d’agost.
Dies de celebració i lliurament d’obres: Del 15 al 21 d’agost.
Lloc de lliurament de les obres: Espai Albert Musons (c/Alzina, 9) de 17 a 21h.
Lliurament de premis: Segona quinzena d’octubre.
Es torna a presentar el concurs de pintura, pintura ràpida i per primer cop s’afegeix la categoria d’Urban Sketch. Pot participar tothom i hi ha categories per a totes les edats. Els premis econòmics arriben fins a 600€ i també hi ha lots de material de belles arts i de material de la festa major.
Organitza: Fundació Festa Major de Gràcia.
CONCURS DE FOTOGRAFIA
Tema: Els guarnits de la festa major i moments festius a la Vila de Gràcia viscuts entre el 15 i el 21 d’agost. També hi ha les mencions Can Musons a la foto més dolça, més festera i més castellera.
Dies de celebració: Del 15 al 21 d’agost.
Lliurament d’obres: En format digital des de finals de setembre fins a meitats d’octubre.
Lliurament de premis: Primera quinzena de novembre.
Els premis econòmics poden arribar als 600€ així com material fotogràfic cedit per Wonder Photo Shop Fujifilm.
Organitza: Fundació Festa Major de Gràcia i Taller d’Història de Gràcia. Amb el suport de Castellers de la Vila de Gràcia i Federació de colles de Sant Medir.
Bona Festa Major!!!
Carrers i places guarnides:
carrer BERGA
L’horta de Berga és un guarniment que recrea un hort, amb un gran arbre fruiter en una entrada un banc i una ovella. Tot seguit hi ha un hort amb tota mena de productes, un conjunt d’arbres i un munt de cistells plens de verdures i fruites com, pinyes, pomes, peres, cireres, plàtans, alls, cebes, patates, coliflors, pèsols, bròcoli, entre altres, tots ells fets amb feltre i roba, tanca l’engalanament una cistella gegantina amb diferents fruites. Una feina feta durant mesos pels festers, aprofitant la poca mobilitat arran de la Covid-19.
carrer CIUDAD REAL
Ales de Llibertat, és un guarniment amb molts ocells diversos, dels quals, uns amb una aparença de realitat i uns altres inspirats en la creació i recreació plàstica. A la portalada principal amb una estructura de fusta hi ha uns vitralls formats amb diversos ocells i amb una llum en el seu interior. A l’altra entrada hi ha la recreació d’una font simulada amb oques, flors i plantes. Al sostre fet amb robes, hi ha orenetes. Al mig del carrer hi ha una bandada d’estornells. Un guarnit fet amb cartons, tetrabrics, i ampolles, a partir d’una pluja d’idees.
carrer FRATERNITAT DE BAIX (EFIT)
La Caputxeta Vermella és un guarniment inspirat en un conte popular europeu del qual hi ha diferents versions. Les més conegudes la de Charles Perrault de 1697 i la dels germans Grimm el 1812. Un relat que els festers d’aquest carrer han fet també la seva adaptació. A una de les entrades el llibre del conte amb una caputxeta vermella que dóna la benvinguda als visitants, a l’altra el llop al llit de la casa de l’àvia. I entre els dos punts un bosc amb tonalitats vermelloses de roselles i mores vermelles, amb formigues, papallones, entre altres elements propis d’un bosc.
carrer FRATERNITAT DE DALT (ETIS)
La Fraternèsia és la polinèsia del carrer Fraternitat, un guarniment escollit en un mini concurs de temes. Una recreació de la cultura Polinèsia passada pel prisma del carrer, amb un volcà en una de les entrades, continuant amb un tros de mar, fauna marina, tortugues i peixos pallassos. Tot seguit hi ha una casa típica d’ètnia maori amb màscares i el bar de la comissió reconvertit com “TIKI, TIKI”. A la part alta del carrer un conjunt de para-sols rèplica dels polinesis i amb llum, arriben fins a l’altra entrada, on s’aixeca un gran tòtem de color.
carrer JESÚS
Estival de Nadal és un guarniment que vol reflectir una mica tota la disbauxa de Nadal, tot fugint dels aspectes més religiosos i tòpics. Estructurat amb una gran taula de Nadal parada amb coberts, plats, gots, copes, ampolles, amb una sopa de galets, acompanyada de torrons, neules. A les entrades, al carrer gran, pensada per la mainada, dos gegantins bastons de caramel amb les típiques galetes de gingebre en forma de figura humana, mentre que a tocar el carrer de Sant Pere Màrtir hi haurà un munt de regals com a símbol del consumisme.
carrer JOAN BLANQUES DE BAIX
Tinta i grafit és un guarnit inspirat en una botiga de Belles Arts – Papereria, que acull a una de les portalades una típica capsa de colors Alpino, diferents pinzells i un quadre interactiu que aniran pintant cada dia i a l’altra un gran pot ple d’estris de dibuix i pintura i un expositor amb una gamma de llapis de color. Al sostre uns llençols amb un traç i un pinzell donaran forma a les diferents làmpades del guarnit, acompanyades de maquinetes, gomes d’esborrar, entre altres elements, mentre que als laterals hi ha uns tubs de pintura en els quals també tindran llum.
carrer JOAN BLANQUES DE BAIX DE TOT
New York, New York és un guarniment inspirat en aquesta ciutat dels Estats Units d’Amèrica, a on a una de les entrades hi ha el pont de Brooklyn i a sota el típic carro de Hot Dogs, el carrusel i fanals de Central Park, Broadway amb els cartells dels seus espectacles, el memorial de John Lennon, així com diferents imatges icòniques com, un taxi groc, una boca d’incendi, el fum de les obres o les siluetes dels edificis. Un engalanament fruit de les ganes de viatjar pel món dels festers d’aquest carrer després de la pandèmia.
carrer LA PERLA
La Perla en construcció és el guarniment que en aquesta edició presenta el nou col·lectiu d’aquest carrer, gent jove, amb moltes ganes de deixar empremta i que és una mena d’autoretrat. Per aquesta raó, els seus festers amb molta il·lusió, han triat un engalanament que representa el procés de construcció d’un carrer amb tots els ets i uts, tota mena d’eines, senyals diverses, així com molts elements de la construcció que hi ha a gairebé a totes les obres, que han anat donant forma, durant setmanes amb tota mena de materials reutilitzats.
carrer LLIBERTAT
Vikings és una recreació històrica i mitològica del món viking, estret de la literatura i pel·lícules sobre aquest tema, prescindint del que són els estereotips en el que es podran trobar imatges de referència històrica i arqueològica i dels textos dels cants tradicionals i llegendes vikingues. Un guarniment estructurat a partir d’un mar amb vaixells, un poblat amb la seva taverna, decorat amb pells, escuts, tota mena d’armes, corns, banyes, entre altres elements propis i finalitzant amb una lluita entre diferents faccions vikingues.
carrer LLUÍS VIVES
Snoopy és un guarniment inspirat en aquest gos del món del còmic, propietat de Charlie Brown i amic de l’ocell Woodstok. Un gos vital, positiu, optimista, que donarà forma a cinc històries diferents, amb reproduccions seves així com d’altres complements, fets pels festers del carrer durant mesos de treball. Una posada en escena que està dedicada a totes les mascotes siguin gossos o no, construïda amb porexpan, xarxa de galliner, paper maixé, plàstic reciclat i paper de diari.
carrer MOZART
Estudis Mozart – Darrere de la Càmera és un guarniment que recrea un estudi cinematogràfic, un edifici construït en Art Déco, en el qual el visitant descobrirà la màgia de la producció cinematogràfica, a través de les diferents parts que configuren el guarniment del carrer. A l’entrada, l’escultura d’una ballarina mítica del cinema mut. Més endavant diferents portes amb els seus espiells que descobriran part de la història del cinema. Amb un homenatge a Méliès, Mr Fox, Spaghetti Western, Tiburón, Godzilla i King Kong entre altres.
carrer PERILL
Bugaderia Perill és un guarniment que gira entorn d’una bugaderia amb el lema “renta, recicla i comparteix”. Un treball que han estructura amb dues entrades singulars, per una banda, una reproducció de mitja rentadora gegantina, on la mitja porta del tambor s’ha convertit en un arc de benvinguda, mentre que a l’altra banda hi ha un gran paquet de detergent del qual una part del seu contingut cau sobre el paviment del carrer. El sostre dividit en diferents sectors, acull un seguit peces grans de roba, així com rentadores, assecadores, planxes, pinces, roba, entre altres elements.
plaça POBLE GITANO
L’espai imaginat és un guarniment que gira entorn d’una cosa imaginaria, on hi ha diferents galàxies dins de l’espai sideral i que els festers d’aquesta plaça han tractat amb un estil Pop Art, construint figures i galàxies diferents en un ambient informal i divertit, en el que el visitant trobarà extraterrestres, coets, meteorits i en general una sèrie d’artefactes, objectes, figures, entre altres elements que configuren aquest espai imaginat. Aquest és un engalanament que ve de l’any 2021 i que arran de la pandèmia s’hagué d’ajornar fins a l’edició d’enguany, en el qual, tot ell s’ha fet reutilitzant el cent per cent dels materials.
plaça VILA DE GRÀCIA
CAmP PER AVALL és un guarniment que representa un prat cap per avall, això vol dir que el sostre de la plaça serà les antípodes de l’espai real i d’on la gespa penjarà i on un riu i un camí s’obriran pas per dibuixar un espai bucòlic, en el qual al mig i com motiu central hi haurà un gran arbre en el mateix sentit descendent i amb la seva copa reposant en el terra real i unes grans estovalles parades. Aquest és un engalanament que els festers de la plaça van dissenyar pensant que potser podien haver-hi restriccions com en l’edició de 2021.
plaça DEL NORD
Jardí Zen del Nord és un guarniment inspirat en un jardí japonès amb la tranquil·litat i la calma de la plaça del Nord. Aprofitant els arbres i el verd de l’espai per integrar-lo a un guarnit, que sortí d’una reunió en què es va començar a parlar d’un jardí normal i acabà en un de japonès amb les seves variants específiques. Amb un Tori a l’entrada, la gespa està feta dins d’unes oueres, pedres, una font d’aigua, làmpades japoneses amb llum, un gran gong, entre altres elements que recorden la cultura japonesa i que omplen els seus diferents racons.
plaça ROVIRA I TRIAS
La vida torna a Rovira és un guarniment que gira entorn d’una metàfora inspirada en un arbre del món, en la qual els festers de la plaça Rovira han fet la seva adaptació per convertir de nou la plaça en un espai festiu, després de dos anys sense poder guarnir-la, arran de la pandèmia de la Covid-19 que es va viure i com a contraposició d’aquells moments tristament viscuts per molts veïns i veïnes, apostant pel guarniment d’aquesta edició, d’omplir tot el seu espai d’una explosió de colors i imaginació.
placeta SANT MIQUEL i RODALIA
Salvem els ossos Polars des de la represa, la placeta, ha decidit treballar la temàtica del guarnit amb materials reutilitzables, com teles, filferro i fustes, per conscienciar-nos de què sempre hi hagués un discurs entre el material i la temàtica del guarnit. En aquesta edició tracte del Pol Nord i la conscienciació de com afecte el canvi climàtic als ossos polars. Una decoració en la qual un conjunt d’ossos singulars penjats al sostre del guarnit, també transmetran una visió sobre les diferents diversitats que hi ha a la nostra societat.
carrer PROGRÉS
ProgrésPark és un guarniment que gira entorn d’un típic parc d’atraccions d’estil fira, amb una entrada on font construïda davant de la portalada d’entrada al parc dóna la benvinguda als visitants. Tot seguit hi ha la “noria” i un conjunt de parades diverses que arriben fins al passatge del terror amb elements estàtics i algun amb moviment tot depenent del dia i l’hora. El recorregut segueix fins a la zona de restauració amb el seu bar i el seu escenari, d’on la muntanya russa emprèn viatge fins a la portalada de baix on hi ha una vagoneta amb gent cridant.
carrer PROVIDÈNCIA
La Casa Providència és un guarniment basat en un atracament a la casa de la moneda, amb granotes vermelles i màscares de Dalí, amb lingots d’or i molts diners en una caixa forta. Amb un sostre de color vermell els festers d’aquest carrer aposten per una història prou coneguda de la televisió. Un engalanament que el visitant trobarà els quadres dels protagonistes, armes fetes amb ampolles, mòbils, bitllets del carrer de 50, 500, 100 i 200, explosius moltes caretes de Dalí algunes gegantines, una caixa forta i alguns atracadors amb màscara i vestits amb granotes vermelles.
carrer PUIGMARTÍ
El dia dels Morts és un guarniment pensat arran de la celebració que es fa a Mèxic pel dia dels Morts. Una idea d’abans de la pandèmia, que inicialment girava entorn del film “Coco” i que al final ha derivat en aquesta festivitat. On el visitant trobarà, per una banda l’entrada del poble i a l’altra un altar típic d’aquesta diada, mentre que a l’interior hi haurà les típiques banderoles de colors retallades, quadres, calaveres, flors, tot plegat, amb les seves tonalitats de color generaran un carrer molt acolorit.
carrer TORDERA
Orient és un guarniment inspirat en la Xina, amb una pagoda construïda en una de les entrades, mentre que a l’altra hi haurà la recreació d’un gran drac xinès dels que s’utilitzen per celebració de l’any nou xinès. Mentre que al sostre estarà format per desenes de fanalets vermells, que amb la seva llum donaran una acollida càlida als visitants. Un tema que han abordat els festers d’aquest tram de carrer que està molt allunyat de la difícil realitat que guarnidors i veïnatge han viscut els dos darrers anys.
carrer TRAVESSIA SANT ANTONI
Travelsia de Sant Antoni és un guarniment inspirat sobre els viatges, l’experiència del viatge d’ençà que el prepares fins quan tornes a casa. Amb com fer una maleta a una de les entrades o la quotidianitat del calendari quan tornes. Tot això dividit amb set apartats, que recullen la preparació del destí, el tipus de mitja de transport, les diferents formes de viatjar, les ciutats que es poden visitar, les altres maneres de viatjar com caravanes, càmpings o tendes de campanya i quan tornes les postals, els diaris, els records, entre altres elements.
carrer VERDI DEL MIG
El Quixot és un guarniment inspirat en l’obra de Miguel de Cervantes, estructurat en vuit apartats, el Quixot llegint llibres d’aventures, l’espai Cervantes amb llibres, el camp de la manxa i lluita contra el molí, Dulcinea del Toboso, “la venta” amb la lluita contra els bocois de vi, la visita a Catalunya amb la trobada amb el Perot el lladre, el mar, bandolers i pirates i la mort. Un engalanament previst per l’any 2020 i en el qual els festers de carrer han reutilitzat molts llibres i diferents portes antigues que els seus propietaris havien llançat a la brossa.