Per què Barcelona agrada tant als inversors estrangers?

Molts són els motius pels quals en els últims anys estan augmentant les inversions estrangeres a Catalunya i, sobretot, a Barcelona (de fet el 22% de la inversió a tot l’estat s’ha quedat a Catalunya, amb un augment respecte a l’any passat de quasi el 60%). La Ciutat Comtal és avui en dia molt atractiva per aquells que tenen diners estalviats i en volen treure un rendiment més alt del que aconseguirien deixant-los al banc. Durant aquest any Barcelona s’ha posicionat com la cinquena ciutat més atractiva d’Europa (només superada per Londres, París, Berlín i Amsterdam).

Majoritàriament els diners procedeixen de països com Estats Units, França, Alemanya, Regne Unit i Japó.

Fets com els tràgics atemptats de París o Niça, o el Brexit anglès, ha propiciat que inversors habituals a França o Gran Bretanya, hagin preferit una ciutat més segura i amb un clima més càlid, motius pels quals també s’han disparat les visites de turistes en l’últim any.

Així mateix, grans empreses de tots els sectors, han decidit en l’últim any obrir seu (o magatzems distribuïdor) a Barcelona, tals com Amazon, Nestlé (amb la seva proposta de Digital Hub) o els laboratoris Roche…

Gràcies al Mobile World Congress, Barcelona s’ha convertit en focus d’atracció d’empreses d’innovació i start-ups. La creació d’incubadores tecnològiques (com per exemple el projecte Pier01 a l’antic Museu d’Història de la Ciutat) fa que cada cop hi hagi més persones vivint i treballant a la ciutat amb un perfil socio-econòmic molt bo.

Tots aquests fets s’han transformat en un volum d’inversió estrangera molt alt, també en el sector immobiliari: Segons els últims estudis (elaborats per la prestigiosa firma Ernst & Young a partir de tècniques de BigData) hi ha zones de la ciutat amb tipologies de pisos de menys de 80m2 on es pot aconseguir fins a una rendibilitat bruta del 8%, com podrien ser Sagrada Família, Sant Andreu, Sant Antoni o algunes zones de Sants. El més buscat són pisos de 2 o 3 habitacions, amb molta llum i en zones amb tots els serveis al voltant i, per descomptat, molt bona comunicació amb la resta de la ciutat i rodalies.
Si bé és cert que part de les adquisicions immobiliàries en mans estrangeres estan concebudes com a segones residències per a ús particular de la propietat (el clima, les comunicacions, la platja o l’agenda cultural de la ciutat la fan molt atractiva per aquelles que poden passar temporades o viure-hi indefinidament), la immensa majoria de pisos comprats per inversors de fora tenen com a finalitat ser llogats.

Ramón Balsells
Gerent Balsells Zaragoza Gestió S.L.

 

Post a Comment