Miquel Humedes, gerent del Mercat de Sant Antoni
“El nou mercat tornarà a ser un punt de trobada”
El Mercat de Sant Antoni és a punt de tornar a bategar. El 23 de maig, quan el despertador toqui dos quarts de nou, el somni llarg de la seva obertura esdevindrà realitat. I és que els 38 mesos inicials d’obres no van preveure la inesperada troballa d’un tram de la Via Augusta i la contramuralla del segle XVII, que van fer ajornar la feina quatre anys més, aixamplar pressupostos fins als 70 milions d’euros i allargar la paciència de veïns i comerciants. En representació d’aquests darrers, parlem amb Miquel Humedes, gerent del mercat, antic paradista i enamorat de Sant Antoni.
Pràcticament una dècada amb el barri aixecat. Tothom entén que “el bo es fa esperar”?
Són d’aquelles coses que les pots entendre o no, però són les que són. El barri també està molt matxacat perquè venim de l’L9 del metro, l’aparcament del carrer d’Urgell, ara el mercat… són obres que són farragoses. Això ha perjudicat el veïnat però sobretot el comerciant. Quan vam fer el trasllat del mercat antic a la carpa provisional, va haver gent que no es va voler embrancar en aquesta nova història, i més quan dels quatre anys previstos n’han acabat sent vuit. Així, de les 98 que van venir a la carpa, són finalment 52 firmes les que s’animen a fer el salt al nou mercat.
No fa por que, amb el nou mercat, es perdi essència de barri? Es parla ja de “mercat de ciutat” i l’atractiu turístic és evident…
No. Nosaltres som un mercat eminentment de barri. Som el pal de paller de Sant Antoni, com la Sagrada Família ho és del barri de la Sagrada Famíla. Sabem que posar portes al camp és molt dificil, i que el barri és molt sensible a la centrifugació del turisme, però podem fer coses com regular-ne el flux o difondre informació de bon comportament. Nosaltres cuidem molt el barri i, tot i que ens modernitzem, no ho volem deixar de fer. A més, aprenem dels errors que no ens agraden, i em refereixo per exemple a la comparativa amb el Mercat de la Boqueria. La Boqueria en si no té barri, és del Raval però el Raval ja té el seu propi comerç. A mi quan em pregunten què és la Boqueria, els dic que no ho puc definir. No és un mercat de barri, però tampoc un mercat com el de Sant Miquel de Madrid, on tot és degustació. Costa definir-lo. Tenim clar que no volem això per al Mercat de Sant Antoni, que ha de ser un punt de trobada on el turisme no sigui un impediment perquè la gent s’hi senti còmode. Òbviament també l’acceptarem perquè som comerciants i perquè suposa una forta inversió, però sabem que és un tema sensible al barri i no volem perdre la nostra essència.
En aquesta mateixa línia, sabem que el nou mercat integrarà un espai veïnal. En què consistirà?
Efectivament, a la planta -1 hi haurà un espai que el mercat ha cedit per als veïns. Serà un punt de trobada del barri on hi haurà una cuina popular i uns bucs d’assaig musical. Estarà en mans sobretot del jovent i de l’ONG del barri De Veí a Veí. És una mostra més de la forta i constant activitat al barri i la col·laboració del mercat amb la resta d’associacions no privades.
I en què més es palesarà la modernització del mercat?
Tenim logo nou, web nou, i estem engegant la venda online, que permetrà que per mitjà d’una mateixa app se centralitzi la comanda. Podràs triar entre les parades que s’han donat d’alta d’aquest servei, seleccionar els productes i que te’ls portin a casa, i fins i tot interactuar amb els venedors. A més, tindrem una targeta de fidelització, que oferirà descomptes, punts de regal i sortejos de productes. I finalment, hem professionalitzat l’associació, amb la gerència i la comunicació online per tal de dinamitzar el mercat el màxim possible.
I a banda de mirar al futur, com serà aquesta mirada al passat que també ens oferirà el mercat?
Tant la muralla com la contramuralla medievals seran obertes al públic. I a la zona del fossar és també on hi haurà l’espai veínal. El baluard és una troballa espectacular que teníem sota els peus i en sembla sorprenent que quan érem al mercat vell no en sabíem res.
La presència de bars al mercat ha despertat certa polèmica. Què ha passat?
Això ha estat simplement una mala informació que va llançar algú sense estar ben informat. El cert és que al mercat antic hi havia sis bars, i al nou n’hi haurà tres, per tant es redueix un 50% el nombre d’aquests establiments. I d’altra banda, de les 52 parades que hi haurà, sols 6 seran amb espai de degustació, però aquest està limitat a un 25% de l’espai total de les pròpies i en cap cas envairan els passadissos. A més, tot plegat són bars que a les nou com a molt tard tancaran, com tot el mercat. Més tard no, que volem tenir vida.
Una vida, la seva, de fet, molt arrelada al mercat.
50 anys. Dels 12 als 62 jo m’he mogut per aquí. Els meus avis venien fruita amb un carretó al carrer Borrell, més tard els hi van denegar el permís de venda ambulant i llavors va ser quan van decidir entrar dins del mercat amb una parada de fruites i verdures, a poc de la seva creació. Pel que fa a mi, amb l’allargament del període de carpa i uns fills que no volen continuar, vaig decidir tancar el negoci, i llavors va ser quan em van proposar de portar la gerència. Els que continuen, però, mantenen forta la i·¡l·lusió i la convicció que mai es perdrà el caliu que sempre ha caracteritzat el nostre mercat.
Per Àngel Bravo