Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical

Joan Mateu, president de l’Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical

“Volen posar-nos marquesines tipus Somorrostro”

Joan Mateu és president de l’Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical des del mes de maig del 2014 i des de llavors representa i defensa els interessos del col·lectiu dels llibreters.

Ara fa sis anys que el Mercat de Sant Antoni està en una carpa provisional. Què passarà amb els llibreters quan acabin les obres del recinte, cap a finals d’any?
Aquesta pregunta ens la fem nosaltres també. Teòricament s’acabarà el mercat, es posarà bonic i ens traslladarem cap allà. El que passa és que no ens hem posat d’acord en les condicions. El mercat abans de les obres tenia uns 750 metres lineals, nosaltres acceptem perdre’n 200, que ve a ser com dues travessies de Barcelona, però no acceptem perdre més senzillament perquè el mercat s’ha reduït massa i s’han perdut molts tipus de llibres que oferia. Som un servei a la comunitat, si donem el servei sencer, de conya, i si el donem a mitges, malament.

Sobre les futures marquesines també hi ha desacord.
L’obra val una fortuna i a nosaltres ens volen posar unes marquesines tipus Somorrostro, amb 4 pals de ferro i una xapa a sobre. Això és bastant indigne. A més, ens volen deixar sense aparador. Totes les botigues de Barcelona tenen el seu aparador, perquè si passes davant d’una sense aparador, passes de llarg. El nostre aparador és el carrer Urgell, i si desapareix aquesta marquesina, ja que diuen que la volen fer efímera, ens quedarem sense aparador.

Quin tipus de marquesina demaneu?
La marquesina que demanem no és cap meravella, senzillament demanem una d’uns 2 metres i mig d’alt. Si a una obra maca li poses una marquesina de xapa al costat, desmereix el mercat. Sempre estem a la cua de tot. El llibre, sembla ser que no interessa a les altes autoritats de l’Ajuntament. S’omplen la boca amb la cultura i ens volen amagar. Des de fa més d’un any proposem que es faci una marquesina que sigui maca, que agradi a la gent del barri. Diumenge al matí la utilitzaríem nosaltres però la resta de la setmana queda pel veïnat… Si plou, que no es mullin, si volen fer un passi de models les botigues, que el puguin fer, etc.

En quin punt estan les negociacions amb l’Ajuntament?
Fa uns mesos de l’última reunió, en què no vam arribar a cap acord i l’únic que vam fer és desbloquejar les negociacions, que estaven bloquejades des del setembre. Però des d’aleshores no hi ha hagut cap altre contacte. L’Ajuntament, per un costat diu que no ha de ser una ciutat només pels turistes, i per l’altre, vol que el mercat quedi maco i es puguin fer moltes fotos. En què quedem? I per un altre costat, el mercat és un conjunt monumental modernista, i el primer que han fet és carregar-se’l. S’han carregat les parets i l’han eixamplat. Mig mercat és original però entre cometes perquè s’ha pintat i s’ha canviat el que estava trencat. L’altre mig mercat, la part de sota, és un afegit que se li fa. No sé què es el que volen preservar.

Si es redueix espai es reduiran parades de llibreters al nou Mercat.
El mercat ja s’ha quedat coix, 200 metres lineals de parades representen molta gent que ha desaparegut. En aquest temps que portem al provisional l’Ajuntament ha seguit comprant parades, pel que desapareixen més llibreters encara. Volem recuperar totes les parades i si fos possible, alguna més de les que l’Ajuntament s’ha menjat. Necessitem que entri gent nova i molts necessitem augmentar l’espai. Estan deixant passar l’oportunitat d’or de fer un gran mercat. Si es fa ‘petit, petit, petit’, la gent ve i ‘no troba, no troba, no troba’, i el mercat es va a fer punyetes. Nosaltres el que volem és que qui vingui, trobi el que busca, torni, i parli bé de nosaltres.

Per María Jesús Mirón

 

Post a Comment