Gent Gran: Els beneficis de la musicoteràpia en les persones grans

 

La musicoteràpia és l’ús dels elements de la música amb l’objectiu d’afavorir la comunicació, l’expressió, la mobilització, l’aprenentatge, l’autoestima, l’organització i altres objectius terapèutics, amb la finalitat de satisfer unes necessitats físiques, psíquiques, socials i cognitives.

Utilitzar la música com a objectiu terapèutic és inherent a la nostra condició humana. Unes de les cançons més antigues de la humanitat són les de bressol, creades de manera espontània per les mares amb la finalitat d’establir un estat de calma i afavorir el son dels nadons.

La capacitat de processar la música és de les primeres funcions que adquirim i una de les últimes que perdem. El nostre cervell emmagatzema la memòria musical en un àrea diferent a la dels records, per això no és estrany que persones amb una demència avançada, inclús aquelles que tenen la parla afectada, siguin capaces de cantar o taral·lejar fragments de melodies o melodies senceres ja que la seva memòria musical resta intacte.

La música és un element de gran valor. Les persones grans reconeixen la música, la identifiquen i la processen; això provoca la creació d’un entorn de confort i de seguretat que afavoreix la comunicació, la participació i eleva la seva autoestima. És cabdal que no hi perdin el contacte.

La musicoteràpia utilitza la vessant lúdica de la música per aconseguir objectius terapèutics. Una activitat senzilla com seguir el tempo d’una cançó crea un espai de comunicació, activa el sistema motor, afavoreix la motricitat i el control del moviment, dóna estructura i constància. L’acte de cantar evoca tot un món de sentiments i emocions, estableix un control de la veu, afavoreix la consciència semàntica i fonològica, estimula la memòria i permet associacions extra-musicals. Si tot això es fa en grup s’està realitzant una activitat social integradora.

En les sessions de musicoteràpia es treballa amb la veu, el cos, els instruments i, sobretot, amb les cançons i músiques que formen part de la banda sonora de la vida de les persones grans, per tal de crear un espai d’afecte, d’evocació de sentiments i de respecte. Es crea un entorn lúdic on les persones grans comparteixen les experiències relacionades amb la música que han estat paleses en la seva vida. Volem sentir els seus records. Volem que expressin la seva riquesa interior.

Marta Oller Roig
Musicoterapeuta dels Centres Amunt
C/ Llagostera, 4 · T. 93 93 455 86 30
www.centrosamunt.com

 

Post a Comment