Cartell Sant Medir 2018

Festes de Sant Medir 2018

 

La llegenda

El bon pagès Medir visqué vora l’any 303, durant el domini romà de Dioclecià, qui va dirigir una persecució brutal sobre els cristians. Un d’ells, el Bisbe Sever, va decidir fugir cap a Barcelona en sentir-se en perill i, perseguit constantment pels romans, va emprendre un romiatge cap a Sant Cugat, on es trobà al pagès Medir plantant faves.
El Bisbe li explicà el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la fe de Jesucrist, li demanà que si algú preguntés per ell, respongués amb la veritat. Que digués que, mentre ell sembrava les faves, el Bisbe havia passat per aquell indret i de ben segur el trobarien pocs metres més avall. Un cop hagués marxat el Bisbe, les faves començaren a créixer i florir de manera miraculosa.

Poc després, els perseguidors romans passaren per l’indret buscant al Bisbe i li preguntaren al pagès, però no cregueren la seva història i, sentint-se enganyats, tornaren en busca de Medir un cop hagueren capturat al Bisbe, i els empresonaren i martiritzaren fins la mort.

Festes

Com cada 3 de març, el carrer Gran de Gràcia s’omple de gent que vol presenciar la cavalcada central de la festa de Sant Medir.
El 3 de març, dia de Sant Medir, torna la cavalcada de romeus i romeves pels carrers de Gràcia. Com cada any participen en el seguici prop de trenta colles, que desfilen pel carrer Gran de Gràcia en cavall, camió o carro.
Al matí les colles participen en la cercavila pels carrers i per les places de Gràcia. A la tarda, a partir de les 19.00 hores, es concentren als carrers de l’Escorial, Sant Salvador i Nil Fabra. A les 20.00 hores comença la desfilada, que surt del carrer de Gran de Gràcia amb el carrer de Nil Fabra i arriba fins al pla de Nicolás Salmerón. Durant tota la cavalcada plouran tones de dolços, més de cinquanta.

3 de març – matí

Entre les 9 hores i les 13 hores del matí, aproximadament, les diferents Colles de Sant Medir participen en la cercavila pels principals carrers i places dels barris de Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i La Bordeta (Major de Sarrià, Pl. del Consell de la Vila, Gran de Gràcia, Torrent de l’Olla, Escorial, Travessera de Gràcia, Pl. de la Vila, Constitució..).
Generalment, les Colles acostumen a estar formades per cavalls, carruatges i camions, tot això encapçalat per una banda de música que amenitza la festa. Els romeus i romeves llencen caramels i llaminadures a la gent que troben pel camí amb la màxima dolçor possible, però sempre s’ha d’anar ben preparat, amb una bossa que vora el migdia serà plena de sorpreses.Les colles acostumen a buscar els mercats, les places i les escoles, ja que és on es troba més gent esperant el seu pas, però també recorren carrers estrets i avingudes amples, així que toca còrrer per atrapar-los.

Al migdia, vora les 13 hores, totes les colles participen a l’aplec que s’organitza al voltant de l’Ermita de Sant Medir, a la serra de Collserola. Es celebra la diada amb una misa i es fa entrega a les colles de la llaçada commemorativa. Si bé és cert que, quan plou, els accessos a l’Ermita són impracticables i s’ha de fer la cel·lebració a la Plaça Virreina, a l’Església de Sant Joan, on hi trobem una imatge del Sant Patró cedida per la Colla Providència.

3 de març – nit

Com ja és tradició, les nits de Sant Medir es viuen al barri de Gràcia, concretament als carrers Escorial, Sant Salvador i Gran de Gràcia.
Les Colles es col·loquen en formació una darrera l’altre des del carrer Nil Fabra cap enrera. A les vuit del vespre, arrenca la cercavila i van desfilant tot baixant pel carrer Gran, encapçalats per la Guàrdia Urbana muntada.
La gent espera a les Colles amb ganes de dolçor des del carrer, des dels balcons o des de les portalades dels edificis i les Colles responen molt generosament.
Al finalitzar el carrer Gran de Gràcia, al Pla de Salmeron, es col·loca una tarima on se situen les autoritats més destacades del moment, com l’alcalde de Barcelona, dels districtes, etc… i saluden les Colles una per una, sovint intercanviant caramels.

www.santmedir.org

 

Post a Comment