Dones influents a la nostra història

[et_pb_section admin_label=»Sección» fullwidth=»off» specialty=»off»][et_pb_row admin_label=»Fila»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Texto» background_layout=»light» text_orientation=»justified» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»]

Hipatia d'Alexandria

Hipatia d’Alexandria

Hipatia d’Alexandria

“Hi havia una dona a Alexandria que es deia Hipatia, filla del filòsof Teón, que va aconseguir tals coneixements en literatura i ciència, que va sobrepassar en molts aspectes a tots els filòsofs del seu propi temps. Havent succeït a l’escola de Plató i Plotí, explicava els principis de la filosofia als seus oïdors, molts dels quals venien des de lluny per rebre la seva instrucció.”
— Sòcrates Escolàstic.11

Hipatia d’Alexandria va ser la primera dona a realitzar una contribució substancial al desenvolupament de les matemàtiques. Va ser una veritable precursora i fins a una màrtir com a dona de ciències. Va néixer l’any 370, a Alexandria (Egipte) i va morir en el 416, quan els seus treballs en filosofia, física i astronomia van ser considerats com una heretgia per un ampli grup de cristians, els qui la van assassinar brutalment. Des de llavors, Hipatia va ser considerada gairebé que com una santa patrona de les ciències i la seva imatge es considera un símbol de la defensa de les ciències, contra la irracionalitat i l’estupidesa de les envestides religioses, sempre freturoses del mínim sentit.

 

 

 

Rosalind Franklin

Rosalind Franklin

Rosalind Franklin

Rosalind Elsie Franklin va néixer a Londres (1920-1958). Va ser biofísica i cristal·lògrafa, tenint participació crucial en la comprensió de l’estructura de l’ADN, àmbit en el qual va deixar grans contribucions. No obstant això i alhora, tornem a trobar-nos amb vergonyosos actes dins de la comunitat científica, un dels seus treballs més destacats: va fer possible l’observació de l’estructura de l’ADN mitjançant imatges preses amb rajos X, tampoc va ser reconegut. Per contra i com ja sabem, el crèdit i el premi Nobel en Medicina se’l van emportar Watson (qui més tard va ser qüestionat per les seves polèmiques declaracions racistes i homofòbiques) i Crick.

 

 

 

 

 

Barbara McClintock

Barbara McClintock

Barbara McClintock

D’origen nord-americà, Barbara McClintock (1902-1992) va deixar un important descobriment en el camp de la genètica. Barbara és va especialitzar en la citogenètica i va obtenir un doctorat en botànica l’any 1927. Tot i que durant molt de temps, injustament els seus treballs no van ser presos en compte, 30 anys més tard se li va atorgar el premi Nobel pel seu excepcional i increïble avenç per a la seva època. La teoria dels gens saltadors, revelant el fet que els gens eren capaços de saltar entre diferents cromosomes. Avui, aquest és un concepte essencial en genètica.

 

Rosalia de Castro

Rosalia de Castro

Rosalía de Castro

Rosalia de Castro va néixer a Santiago de Compostel·la (1837-1885) Poetessa i novel·lista espanyola, que va escriure tant en gallec com en castellà, va ser una de les poetes més importants del segle XIX. Al costat de Gustavo Adolfo Bécquer, és una figura emblemàtica del postromanticisme. En una època en la qual ningú escrivia en gallec, va recuperar i va dignificar la cultura gallega. En l’actualitat, la figura de Rosalía de Castro i les seves creacions literàries continuen rebent una constant atenció crítica, tant a Espanya com a l’estranger, sent la seva obra traduïda a idiomes com el francès, l’alemany, el rus o el japonès.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»Fila»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_cta admin_label=»Llamada a la acción» title=»Volver a todos los artículos de interes» button_url=»https://acelobert.com/articulos-interes/» url_new_window=»off» button_text=»DESTACADOS» use_background_color=»on» background_color=»#2d81c1″ background_layout=»dark» text_orientation=»center» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» custom_button=»off» button_letter_spacing=»0″ button_use_icon=»default» button_icon_placement=»right» button_on_hover=»on» button_letter_spacing_hover=»0″]
[/et_pb_cta][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Post a Comment