Projecte Minerva

Dones creadores amb perspectiva de gènere i de barri

El Projecte Minerva és un punt de trobada per a les creadores gracienques i un altaveu del talent femení i la creació cultural per a la comunitat i l’entorn artístic de la ciutat. Acompanyada per un grup de creadores del barri, parlem amb la Mireia S. Albrich, membre de l’entitat cultural Trama i una de les dinamitzadores del col·lectiu.

Com va sorgir el projecte Minerva?
El projecte neix des del Consell de Dones del Districte de Gràcia, conscients d’una banda que el barri és un gresol de tallers i artistes i, de l’altra, que hi ha un biaix important de gènere a l’hora de valorar, promocionar i triomfar en el món de les arts.

I actualment en què es basa i qui hi forma part?
Al principi pretenia ser un lloc web que servís de catàleg per mostrar les obres de les dones del barri, però després d’un procés de dinamització, vam acabar creant una plataforma a través de la qual les creadores podien interactuar entre elles i, en definitiva, compartir les seves idees i experiències, que és el que fa créixer l’art i les persones. Elles mateixes, així, poden gestionar els seus perfils, promocionar-se com vulguin i organitzar una sèrie de trobades que són les que realment fan de motor del projecte.

I què hi feu en aquestes trobades?
A les trobades, que fem quinzenalment a la seu del districte, les creadores porten els seus propis projectes, comparteixen impressions, i, si la resta hi està d’acord, es poden tirar endavant projectes conjunts. A principis d’any, per exemple, vam organitzar una ruta pels tallers de Gràcia, on les creadores van obrir els seus tallers per ensenyar-los a la gent, i es van crear unes comissions per organitzar les activitats.

Què podeu dir del moviment creatiu al barri?
Que està molt viu, i es creen unes sinergies molt interessants entre les dones. Al barri hi trobem un gran ventall de disciplines artístiques: ceràmica, escultura, pintura, narrativa, moda, música, ball, dramatúrgia… i moltes creadores, a més, es senten molt vinculades al barri. El col·lectiu sempre busca aquesta connexió amb Gràcia, amb espais com la Mezanina, les sales d’art i els centres cívics. L’any passat, per exemple, vam organitzar un projecte de pintar sobre les persianes de les parades buides del mercat, també com una reivindicació d’aquest espai sovint relegat a un segon pla.

I què ens teniu preparat per aquest mes, amb els ulls posats al 8 de març, dia Internacional de les Dones?
Ara al març farem una exposició col·lectiva sobre el cos, on totes les creadores tractaran el cos des de les seves disciplines. A més, a l’acte central a la Plaça de les Dones del 36, que es farà el diumenge 12 de març, el col·lectiu Minerva hi participarà per mitjà d’actuacions de poesia, performance, clown i cant.

Minerva, a més de ser la deessa romana de la saviesa i les arts, sovint també es representa com una guerrera. Manteniu un pols reivindicatiu?
Fermament, i és que hi ha una clara desigualtat pel que fa a la valoració de la creativitat femenina. Només fa falta veure en quin lloc està l’obra més ben valorada d’una dona, o quin grau de representativitat femenina hi ha als museus, als jurats de premis culturals, als premiats.. En aquest sentit, avui dia, la dona quan crea, ja instintivament sent la necessitat de reivindicar-se, ja que la seva creació i sensibilitat sempre ha estat menystinguda per la història. Projectes com el Minerva contribueixen a equilibrar aquesta balança, a fer veure que elles també són creadores i que per mitjà de les arts i la cultura també es lluita i es fa política.

I pel que fa al futur, on té Minerva la mirada?
Volem seguir sent un espai comú per compartir i crear conjuntament, aprendre les unes de les altres. Una de les idees a consolidar també és anar a les escoles i treballar amb la canalla, i, sobretot, seguir sortint al carrer, engranar-nos més al barri i mostrar-nos, visibilitzar-nos i mirar de fer canviar la mentalitat. No només com a dones artistes sinó com a dones artistes conscients que hi ha una discriminació, que s’ha de fer evident i intentar posar-hi remei.

Més informació: creadoresdegracia.cat

Per Àngel Bravo

Post a Comment