compra_venta_acelobert

Descobrint el món de la compra-venta

D’aquest any no passa! Hem decidit vendre o comprar un immoble, però preferim fer-ho directament nosaltres, sense intermediaris.Us donem uns consells per no tenir mal de caps…

Si volem VENDRE ens caldrà:

  1. Posar al dia tota la documentació jurídica necessària (escriptura de la propietat, acceptació d’herència si fos necessària, certificat dels últims 5 anys de l’IBI pagats, Certificat al corrent de pagament de la Comunitat de Propietaris, Certificat Energètic, Cèdula d’Habitabilitat, etc…)
  2. Conèixer el valor real de l’immoble (que el valor que hi hem posat sigui preu de mercat).
  3. Comprovar registralment si les dades que apareixen són les que han de constar, ja que poden existir inscripcions o càrregues que no estiguin correctes o bé que no s’hagi efectuat l’aixecament oportú en el seu moment.
  4. S’hauran d’elaborar contractes amb els futurs compradors, que s’ajustin a la llei i que siguin equitatius per ambdues parts.
  5. Saber, abans de la signatura davant el notari, els imports a cancel·lar dels impostos fiscals i municipals oportuns, per ser conscients dels imports nets que acabarem percebent en aquesta operació.
  6. Comprovar amb anterioritat la minuta que s’haurà de signar davant notari per verificar totes les dades que apareguin en aquesta.
  7. Una vegada efectuada l’escriptura sol·licitar la carta de pagament de la plusvàlua municipal, liquidar a l’entitat bancària pertinent i portar a l’Ajuntament conjuntament amb una còpia simple de l’escriptura perquè puguin efectuar el canvi de titular al cadastre i el proper rebut vagi emès a nom del propietari correcte.
  8. Al cap de dos mesos s’haurà de comprovar amb el Registre que s’han efectuat les noves inscripcions adequadament.
  9. Igualment important serà fer seguiment del canvi de titular i compte bancari de cobrament en els subministres (aigua, llum i gas), perquè no ens cobrin pels serveis en dies que ja no som propietaris, així com amb l’administrador de la finca (caldrà notificar les dades del nou comprador, per si aquest no ho fa a temps i ens giren algun rebut o derrama que no ens correspon)

Si volem COMPRAR haurem de:

  1. Assegurar-nos que en quina situació judicial es troba l’immoble que volem adquirir, és a dir, comprovar que es troba al dia de totes les obligacions fiscals i, per altra banda, veure que la persona que ens ven l’immoble sigui, realment, el titular registral d’aquest.
  2. Comprovar si hi ha càrregues que gravin l’immoble, si estan vigent o cancel·lades administrativament i que fer per poder inscriure les nomenades cancel·lacions al registre de la propietat.
  3. Comprovar si hi ha algun embargament i, si és així, veure com podem dur a terme la cancel·lació tant dineral com administrativa.
  4. Elaborar documents amb la propietat de l’immoble que s’ajustin a la veracitat legal i que protegeixin a ambdues parts per igual.
  5. Negociar amb les entitats bancàries, si fos necessària hipoteca, per aconseguir les millors condicions del mercat financer .
  6. Analitzar detingudament la minuta del notari amb suficient anterioritat per saber exactament que signarem, encara que ens ho llegeixin el dia pactat.
  7. Tramitació i pagament de tots els impostos que corresponguin a la compra-venda (impostos de transmissió patrimonial, actes jurídics, etc…)
  8. Aportació de tota la documentació conjuntament amb totes les cartes de pagament i factures cancel·lades prèviament per la seva inscripció registral.
  9. Verificació de què totes les dades aportades han quedat correctament inscrites al Registre de la Propietat.
  10. També serà molt pràctic demanar còpia de les factures de subministres (aigua, llum, gas…) per efectuar el canvi de titular i de compte bancari de pagament el mateix dia que se signa la compra venda. Amb aquestes factures tindrem totes les dades necessàries per tramitar els canvis amb les companyies subministradores.

Ramón Balsells
Gerent Balsells Zaragoza Gestió S.L.

 

 

Post a Comment