montserrat vila planas

Montserrat Vilà Planas, directora de l’Associació Hèlia Dones

“Ajudem a les dones a construir un projecte de vida nou”

Hèlia Dones va néixer l’any 2008 de la mà d’un grup de dones procedents de la Plataforma Unitària contra la Violència de Gènere, fruit de la necessitat de fer acompanyament i atenció directa a dones que pateixen violència masclista. Montserrat Vilà Planas és la directora de l’entitat des de llavors i amb ella parlem en aquesta edició d’Acelobert.

Amb quin objectiu va néixer Hèlia Dones?
Hèlia Dones va néixer amb l’objectiu de fer acompanyament i un seguiment global a dones que han passat per processos de violència masclista. Per exemple, fem acompanyament físic quan han d’anar als serveis socials, o han de gestionar papers de qualsevol mena, ja que moltes vegades es troben amb què no saben fer algunes gestions o necessiten informació.

Quins projectes duen a terme a l’entitat?
Vam començar amb un projecte que es deia “Veïnes per Veïnes” amb professionals i voluntàries que acompanyaven les dones. A les voluntàries els donem formació perquè tinguin totes les eines necessàries per fer l’acompanyament. Però ens vam trobar que amb aquest projecte no hi havia prou, i que les dones necessitaven més serveis, com una psicòloga que els ajudés, o una advocada que els donés assessorament legal. I és per aquest motiu que vam fer un projecte més ampli que es diu “Aida”.

En què es basa el projecte “Aida”?
Bàsicament en proporcionar assessorament per donar força, i eines integrals i globals a les dones perquè puguin desenvolupar un projecte de vida nou, perquè moltes vegades quan les dones passen per un procés de violència masclista es queden aïllades. I per això tenim un gabinet d’advocades i de psicòlogues que col·labora amb nosaltres.

Tenen algun altre projecte?
També tenim el projecte “Barcelona Dona”, amb el que orientem a les dones mitjançant tallers que es realitzen a la nostra associació, al carrer Padilla 210, i que les ajuden a integrar-se a la societat. A més, fem sortides lúdiques els caps de setmana (anem al teatre, a veure esdeveniments esportius, etc), on les dones van acompanyades pels seus fills.

Ajuden d’alguna manera també als fills?
El passat 2016 vam atendre unes 80 dones amb els seus fills i filles. Les nostres psicòlogues van a les sortides lúdiques que organitzem i estan pendents en com van evolucionant els fills. Els nens i les nenes també es veuen afectats, ja que tot i que no vegin com maltracten a la seva mare, es troben en un entorn en què ho noten. En moltes ocasions, a més, l’agressor es fa valdre dels fills per agredir a la dona, i sovint els utilitzen per anar contra ella.

Quantes voluntàries hi ha actualment i què poden fer les dones que vulguin col·laborar amb vosaltres?
Actualment a l’entitat som unes 15-20 voluntàries, i 4 treballadores, dues psicòlogues, jo com a directora i una tècnica de projectes. Qui vulgui col·laborar amb nosaltres ho pot fer mitjançant dues vies. D’una banda, adreçant-se a l’Associació Xarxa Dos Deu hi ha el projecte PIV (punt d’informació al voluntariat), i si els interessa els nostre projecte els fem acollida i mirem en què poden ajudar-nos ja que no només necessitem persones que facin acompanyament, sinó que també necessitem ajuda en tasques administratives. D’altra banda, a través de la nostra pàgina web http://www.heliadones.org/volscol·laborar/ tot aquell qui vulgui pot posar-se en contacte amb nosaltres per tal de col·laborar.

Realitzen alguna activitat oberta als veïns del barri?
Un divendres de cada mes, de 10h a 12h, fem una formació oberta en la que participen les nostres voluntàries i hi poden assistir les persones del barri que ho desitgin. Anem publicant les convocatòries d’aquestes xerrades a la nostra pàgina web i a les xarxes socials.
Més informació: www.heliadones.org

María Jesús Mirón

 

Post a Comment