Els Diables de Sants tenen ja una llarga tradició al barri. Concretament, la colla es va fundar l’any 1980. Es tracta, doncs, de la segona colla més antiga de tota Barcelona, després de la del Clot. En total, hi participen entre 25 i 30 diables i tabalers que, a més a més, compten amb tres dracs i quatre elements de fabulari que treuen a desfilar en els seus espectacles.

Al llarg de l’any són múltiples les festes en què participen. L’Edurne i l’Albert, representants dels diables, expliquen que la més important és Sants entre Flames, organitzada per ells mateixos i que enguany es durà a terme el dia 11 de maig. En ella, a més, hi haurà entre tres i quatre colles de Barcelona i Catalunya convidades. De la festa, a part de la part que tothom veu i gaudeix, també destaquen l’esforç que porta dur-la a terme: s’ha de tenir en compte tota la logística, demanar permisos a l’administració i informar bé els veïns perquè puguin cobrir amb cartrons els vidres de les seves cases.

La precaució, doncs, és un tema que també destaquen. No només per als diables, que han d’anar amb guants, ulleres i mocadors per participar en els espectacles, sinó també els assistents, que se’ls recomana portar roba ben gruixuda per gaudir al màxim de la festa.

Per formar part de la colla es requereix ser major d’edat. Un cop dins, es fa una petita formació a tots els membres i, en el cas dels tabalers, cada dimecres han d’assistir als assajos. Tal com expliquen l’Edurne i l’Albert, l’únic requisit és “tenir ganes de passar-s’ho bé”.

Redacció: Acelobert