Emergències

Diu el diccionari de l’Enciclopèdia que un estat d’emergència és un “Esdeveniment greu i imprevist que demana una actuació inmediata”. I darrerament hem parlat d’”emergència climàtica”, per la necessitat d’actuar urgentment per aturar el canvi climàtic. Però també d’”emergència feminista”. La Plataforma feminista d’Alacant va proclamar-la oficialment i més de 270 manifestacions per tot el país van respondre sortint al carrer el passat 20 de setembre. El motiu? L’alarmant augment de les violències contra les dones. No solament les violències físiques, assassinats i agressions, sinó també altres formes de violència, incloent-hi les violències sexuals, com ara es fa palès amb l’onada de violacions (moltes d’elles en grup) per tot arreu.
Si ho analitzem amb perspectiva de gènere, totes aquestes emergències tenen una arrel en comú: el patriarcat. Aquest sistema de domini violent sobre les persones, però que també depreda el medi. Domini dels homes sobre les dones, però que també està travessat per altres dominacions: dels blancs sobre les persones racialitzades, dels adults sobre els infants, dels “capaços” sobre els considerats “minusvàlids”, de la classe opulenta sobre la resta, etc.

Aquest sistema patriarcal dominant a la nostra societat es demostra dia a dia com un sistema opressor de la vida, impulsor de la mort arreu (només cal que mirem el mapa de les desigualtats i la misèria, de les guerres i de les persones refugiades). Un patriarcat que defineix la riquesa com l’acumulació i la destrucció del medi en nom del creixement productiu.
I no podem oblidar, nosaltres els homes, que són homes, congèneres nostres, qui han dissenyat aquest sistema assassí i que en gran part continuen controlant el seu quadre de comandament.
Per això, quan l’altre dia al Parlament de Catalunya la vicepresidenta del Consell de dones, Montse Pineda, va cridar: “Tenim una emergència: abolir el patriarcat”, aquest seu missatge va adreçat especialment a nosaltres. Però estem disposats a contribuir a destruir aquest sistema que ens atorga privilegis, tot i que també ens perjudiqui? Nosaltres apostem perquè sí. Som en una emergència que reclama – també a nosaltres- actuar immediatament.

Juanjo Compairé
Homes Igualitaris de Catalunya (AHIGE Catalunya)
www.homesigualitaris.wordpress.com