Xavier Batllés porta tota la vida dedicant-se a la música. El que destaca més de la seva trajectòria és la intuïció. Com ell mateix va explicar a la ràdio Acelobert, sempre s’ha recolzat en la intuïció en un “sentit de desobeir les recomanacions socials i de la família, per exemple”, “d’escapar-se de la seguretat, els diners i la competitivitat com a valors centrals”.

Així, al llarg de la seva vida tant professional com personal, s’ha desvinculat de les conviccions socials establertes, ha trencat cànons. De fet, als 26 anys va unir-se al moviment humanista, que Batllés lliga molt amb la intuïció i la desobediència dels valors esmenats anteriorment.

Batllés va ser un músic molt influent en la Barcelona dels anys 70. En aquella dècada va començar a sorgir un moviment musical molt potent que fusionava la música mediterrània amb el jazz i els ritmes llatins. Aquest nou gènere va ser molt ben representat per l’orquestra Mirasol,  cofundada pel mateix Batllés. Ell explica que “gràcies al context barceloní i espanyol d’aquells anys de la pretransició” va tenir molt de ressò.

Durant la seva trajectòria, Batllés ha treballat amb artistes com el Gato Pérez, del qual destaca la seva “herència lletrista i la renovació de la rumba”, o Peret. A més a més, fa una menció especial a la feina del músic Eliseu Parra, que treballa les músiques hispanes i amb el qual ha col·laborat múltiples vegades.

Xavier Batllés, juntament amb els seus companys, van aconseguir posar en l’agenda catalana la música mediterrània i el folk. Van apostar per l’originalitat i no tant per la comercialització de les seves composicions. Van trencar motlles i van marcar una època. Actualment, quan és preguntat pels seus desitjos futurs, afirma que li agradaria “que les coses poguessin seguir en direcció humanitzadora”.

 

Compartir:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter