Enguany la Festa Major de Gràcia celebrarà el seu bicentenari amb 22 espais guarnits, una xifra que no s’assolia des del 2005. Una de les noves incorporacions és el carrer Jesús, gràcies a la iniciativa de la Comissió de Sant Pere Màrtir i Jesús, refundada a finals de l’any passat per recuperar l’esperit veïnal de la zona.

Tot comença amb 12 veïns i veïnes que ja estaven implicats en altres comissions i carrers, però les ganes d’un projecte més inclusiu, participatiu i intergeneracional els van portar a traçar noves dreceres. Van descobrir que la de Sant Pere Màrtir era una comissió que ja existia des d’abans de la guerra civil i això els va animar a recuperar-la i a reanimar el batec veïnal sota el lema “Que enguany la festa convidi els veïns a no marxar.”

El problema de base, emperò, ha estat d’agenda, i és que la comissió es va constituir el novembre passat i les subvencions del districte arribaven a l’agost. Sense local, ni eines, ni escales, ni material, han hagut d’empènyer el projecte amb l’única cosa que tenien a les butxaques: la il·lusió, que fa realitat qualsevol somni. Així, a més de suar la samarreta organitzant festes i activitats al carrer Sant Pere Màrtir -calçotades, paellades, botifarrades, o el proppassat Sant Joan-, van optar per una via complementària que els ha donat ales: una campanya de recaptació per mitjà de la plataforma Verkami. “El que té de positiu i entronca amb el nostre projecte és el fet que, als qui t’aporten diners, els ofereixes de retruc la possibilitat de venir aquí i fer barri amb nosaltres, conèixer-nos i descobreixi com funcionem”, afirmen des de la comissió en defensa de la iniciativa, que permetia múltiples opcions d’aportació a partir dels 5 euros, micromecenatge aquest que ja et garantia, com a recompensa, tres consumicions a les festes del carrer.

Sembla ser, a més, que enguany serà la primera vegada que es guarnirà el carrer de Jesús, i és que el de Sant Pere Màrtir, carrer que vol adjudicar-se la comissió de cara a les properes edicions, serà canal de sortida de vehicles a causa del tancament de Gran de Gràcia a la circulació.

Després de més d’un mes en funcionament, la campanya de crowdfunding ja ha donat els seus fruits, i el que es necessita ara durant el juliol i la primera quinzena d’agost és sobretot mans. “Volem que la gent s’apunti i vingui a col·laborar i a fer manualitats, a animar els altres veïns, o simplement a mirar”, comenten. “Encara que sigui per una tarda, seran totes i tots benvinguts; des de bebès fins a gent gran, perquè tothom pot tenir el seu moment”. La Comissió de Sant Pere Màrtir s’enorgulleix de no ser un grup homogeni en cap sentit perquè, segons afirmen, “és un reflex també del que hi ha en aquest barri”. Finalment, pel que fa a la temàtica que regnarà el carrer Jesús, encara prefereixen guardar el màxim de silenci per fer més viu el misteri. Com diuen, tot té el seu moment.

Per Àngel Bravo

Volver a todos los artículos de interes

DESTACADOS