Associació Dones Elisenda de Montcada

Maria Victòria García, presidenta de l’Associació Dones Elisenda de Montcada

“Posem en valor els coneixements i la saviesa de les dones”

Maria Victòria García presideix l’Associació Dones Elisenda de Montcada des de la seva fundació, fa gairebé 26 anys. Una entitat dedicada a l’acompanyament i al lleure.

Quan i com va néixer l’Associació?
Aquest any ja farem 26 anys. El meu objectiu sempre havia estat posar en valor els coneixements i la saviesa de les dones. Llavors vam començar el procés de creació de l’entitat, vam entrar a formar part del Consell de Dones de Barcelona i posteriorment al Consell de Dones de Catalunya. Bàsicament som una associació dedicada a l’acompanyament i al lleure.

Quines activitats feu les dones que en formeu part?
Ens fem companyia si estem malaltes o a l’hospital, i també celebrem festes, els naixements dels nets, casaments, aniversaris… El dia que ens reunim, dimecres a la tarda de 17h a 20h, després de parlar, cosir, etc. sempre berenem juntes.

Sempre heu estat una entitat molt activa.
Més que una associació, hem sigut sempre un grup gran, quan estàvem en ple desenvolupament posàvem en valor els nostres coneixements i la nostra amistat. Fèiem excursions, viatges… i hem anat pràcticament a tots els congressos de dones que s’han celebrat tant a Espanya com a arreu. A tots no hem pogut anar per qüestions econòmiques, però per exemple vam anar a Pequín, a Granada… hem estat a tots els congressos de dones de Barcelona (els dos que va organitzar l’Ajuntament i el que va organitzar l’Institut Català de les Dones).

Associació Dones Elisenda Montcada, entrevista a: Maria Victòria García

Associació Dones Elisenda Montcada, entrevista a: Maria Victòria García

Actualment quantes dones formen part de l’associació?
Ara som poquetes, som una dotzena. Les que hem estat tota la vida ja som grans i de fet, jo voldria deixar l’entitat en stand by però no em deixen. Les poquetes que són em diuen que no, que hem de seguir endavant, i així continuarà sent.

També han fet i fan tasques solidàries.
Sí, per exemple ens van demanar per una missió de l’Àfrica faldilles i bosses per a unes nenes i les vam fer: per mitjà d’amistats ens van donar la roba, uns tapissers ens vam donar els mostraris de tapisseria, i nosaltres vam posar el treball, els fils i les cordes, però amb molt de gust. Fem col·laboracions voluntàriament. En totes aquelles accions en què es demana col·laboració, allà estem.

No reben cap subvenció per l’activitat de l’entitat?
Tot és sense ànim de lucre, no tenim subvenció ni paguem quota. Tot allò que fem ho fem voluntàriament. Si fem un viatge cadascú es paga el seu viatge, i qui no ve, evidentment no té perquè tenir una despesa. Si anem d’excursió, al teatre o al cinema, qui ve es paga la seva entrada i ja està.

Les dones del barri que es vulguin afegir a l’Associació, què han de fer?
Poden venir aquí, al Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx, (al carrer Riera Blanca 1-3), Com que no hi ha quota i és lliure i lliure, poden entrar i sortir quan vulguin.

Estan engrescades en algun projecte especial en l’actualitat?
Estem preparant amb el districte el 8 de març (Dia de la Dona Treballadora) i també el vintè aniversari de la Taula de Dones de les Corts, on també hi som des del principi.

Per María Jesús Mirón

 

Post a Comment