Amb l’arribada de l’estiu i conseqüentment de la calor i les altes tempera­tures les persones que pateixen d’inflor i edema a les cames veuen com el seu problema empitjora. Les cames, degut majoritàriament a la dilatació venosa veuen afectada la seva circulació de retorn i tendeixen a inflar-se i acumular líquid en la seva part inferior, peus, turmells i panxells (panto­rrillas) i això dóna lloc a una sèrie de símptomes típics i bastant molestos com a cames cansades, edemes, dolor o enrampades.

És important comptar amb eines que ens permetin suportar aquests símptomes. El primer i més important és saber que si una persona té pro­blemes de retorn venós, inflor i edemes importants a les seves cames ha d’anar al metge donat que això pot indicar la presència d’algun problema cardíac, hepàtic o renal que necessiti l’assistència i supervisió d’un metge.

En qualsevol cas, hem de ser conscients de la importància que té la mus­culatura per a ajudar al fet que el retorn venós es realitzi convenientment, la musculatura actua com una bomba que utilitza la contracció muscular per a “empènyer” els líquids (sang o limfa) cap amunt evitant que s’acumulin en la part baixa de les cames, per això és tan important fugir del sedentaris­me i activar-se en la mesura que sigui possible. Bé sigui fent una passejada o realitzant una sèrie d’exercicis com elevar les cames alternativament en posició tombada i realitzar moviments de flexió-extensió o rotació amb el peu. És important tenir en compte que, per a preservar la nostra esquena, mentre realitzem l’exercici amb una cama estirada i aixecada un parell de pams, l’altra cama ha d’estar doblegada, amb el peu recolzat en el llit. La freqüència de l’exercici ha de ser diària, matí i tarda, per exemple.

Una altra de les coses que podem fer és un massatge o automassatje, amb alguna crema que ens recomani el metge o amb oli d’ametlles, el mas­satge ha de ser en sentit ascendent, per la part posterior de la cama i hem d’arribar fins a la cuixa, sense estrènyer massa, ha de resultar-nos agradable.

Els banys alterns amb aigua freda-calenta també ajudaran les nostres cames a suportar el problema i alleujar la sensació de pesadesa i el dolor

Hem de tenir en compte la necessitat de beure aigua a bastament, ja que la hidratació és fonamental per a tot el nostre organisme en general i per a mantenir el bon trofisme de la pell en particular i per a ajudar el cos en l’eliminació de toxines.

David Gracia
Fisioterapeuta i osteópata als Centros Amunt
www.centrosamunt.com

Compartir:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter