toni_colomina_acelobert

Toni Colomina: Plataforma “Fem nostre l’espai de la Model”

Des de fa 40 anys l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample treballa perquè la Model es traslladi fora del barri. Toni Colomina, president de l’AVVEE, duu molts anys lluitant -primer al carrer i ara als despatxos- perquè el terreny on hi ha la presó es destini a equipaments de proximitat que necessiten els veïns. Amb la implicació de les diferents parts, el projecte sembla cada cop més a prop.

Com ha treballat durant aquests anys l’AVVEE per fer fora la Model?
Cap els 90 l’associació mobilitzava la gent amb manifestacions setmanals. El 2002 vam recollir 12.700 cartes personals adreçades al president de la Generalitat i a l’alcalde. A partir d’aquell moment la força reivindicativa de l’AVVEE, seguit per la de Comerciants, va ser molt forta. L’any 2009 també es va redactar un document [Criteris i continguts per a la redacció del pla director de transformació de la presó Model de Barcelona] que inclou totes les reivindicacions i els equipaments que volem que es facin una vegada estigui fora la presó.

Què demana l’associació?
Demanem, de forma àmpliament consensuada, que es facin centres educatius, una residència de gent gran i un centre de dia, un casal de joves, un equipament poliesportiu, un espai memorial… Hi ha 5.000 m2 més on encara no hi ha acord perquè l’administració vol donar un ús privat i nosaltres demanem equipaments de la Generalitat, com conselleries. A l’abril en el plenari de l’Ajuntament es van aprovar tots els equipaments que estan en aquest document.

Fa pocs mesos va sorgir la plataforma Fem nostre l’espai de la Model.
Aquesta plataforma vol un procés participatiu, però com a president i com a associació de veïns nosaltres no entrarem en participar en un procés d’aquestes característiques. No és per tallar cap iniciativa sinó per no complicar el procés, creiem que ens retardaria molt temps. Què podem necessitar més? Crec que és una cosa de parlar-ho tranquil·lament.

Els comerciants també s’han implicat en aquesta lluita. Com ho viuen?
Ho viuen amb expectació i expectatives, perquè creuen que si això se n’anés seria un guany. Ara la presó pràcticament no dóna vida, ni pels funcionaris, ni les famílies; en canvi, un centre de dia, un poliesportiu… això seria ideal.

En quin moment ens trobem ara?
Això ha semblat que ha quedat una mica adormit, però no és veritat perquè nosaltres mentrestant ens hem reunit en una comissió integrada per la Generalitat, l’Ajuntament i l’Associació. Hem avançat força perquè l’actual conseller de Justícia, Carles Mundó, va ser el primer conseller en rebre’ns i va dir que la seva prioritat és que La Model marxi del barri i els terrenys de la nova presó ja estan a la Zona Franca. Vaig sortit molt animat de la reunió amb ell. També es va aconseguir que una part dels pressupostos de l’Ajuntament es destini a fer l’estudi de la presó a la Zona Franca. Per primera vegada el consistori inverteix una part del seu pressupost en la Model.

La reforma de la cantonada d’Entença amb Rosselló ha suposat un pas positiu pel barri?
Ningú sap que per culpa d’això s’ha perjudicat als interns, perquè els que estan en règim obert sortien per una porteta que donava al carrer Entença i era una sortida normal. En fer el jardinet aquests senyors han de passar tot el control de les tancades i obertures de reixes i això els hi ha creat un problema greu per l’estat d’ànim, és angoixant per a ells.

Què li queda per endavant a l’AVVEE?
Tenim molt clar que la nostra feina és fer una comissió de seguiment, és a dir: despatx. Tenim el suport i com que l’administració diu que sí, ara és qüestió de pressionar a nivell de despatx. Cal fer reunions efectives i amb caràcter decisori.

Creu que la presó es tancarà definitivament l’any 2017?
Entenc tot el ball de dates, però no crec que sigui per la falta de voluntat, sinó que és falta de pressupost. Ara, amb totes les persones que estan per tirar això endavant, hi ha retards tècnics, però no de voluntat.

Sandra Pulido

Post a Comment