Parlar als nostres fills sobre la sexualitat: com i quan?

Parlar als nostres fills sobre sexualitat: com i quan?

Una de les tasques més importants és la d'educar als nostres fills en un tema del qual no sempre és fàcil parlar, la sexualitat.
És important que brindem als nostres fills informació veraç, útil i concreta (a vegades pequem de parlar utilitzant conceptes abstractes), una informació que, al mateix temps, transmeti els nostres valors que els ajudin a tenir una vida més sana.

Els moments educatius ocorren cada dia. En realitat, aquests són els que ajuden a conversar de forma natural. És comú planejar “la conversa” amb la finalitat de xerrar de tot el que és important d’una sola vegada. Habitualment aquesta xerrada resulta incòmoda i artificiosa. Els pares acaben frustrats al no saber com acostar-se al fill i, en aquells casos en els quals no s’ha establert una bona connexió, senten que han perdut “l’oportunitat” d’oferir informació important.

En realitat, els moments per dialogar sobre sexualitat són molts, la vida diària està repleta d’ells. Per aquest motiu, parlar amb els fills sobre sexualitat és una conversa que es manté en el temps, és un tema massa necessari en les seves vides per a reduir-ho a una xerrada.

Com pot ser aquesta comunicació diària?A partir de quina edat podem començar a parlar sobre sexualitat?

Les converses sobre sexualitat sorgeixen arran de preguntes que ells realitzen de forma espontània (després d’escoltar un comentari en classe, veure un anunci de televisió, observar una parella pel carrer, etc.). És important començar a parlar amb els nostres fills des de molt petits. Ells senten curiositat sobre el seu cos, consulten les diferències entre homes i dones, entre ells i els adults, entre els diferents tipus de relació, etc.

La curiositat ens atorga una oportunitat per iniciar un diàleg constructiu. Aquesta informació ajudarà al petit a elaborar una visió sana sobre la seva sexualitat i la dels altres, fet que li permetrà cuidar-la i respectar-la, dos ingredients bàsics per al foment de l’autoestima.
D’altra banda, no hem d’oblidar que els nens estan preparats per rebre una informació d’acord amb el seu moment vital. Dit això, quan parlem amb els nostres fills sobre sexe, el primer punt bàsic és adaptar la conversa a la seva edat.

Superant tabús

L’herència rebuda de generacions passades en la qual la sexualitat era un tema tabú, encara pren protagonisme en l’actualitat. Els pares s’adonen de la necessitat d’oferir aquella informació que ells no van rebre, és cert, però existeix una por a no fer-ho bé i perjudicar el nen. Els dubtes relacionats amb: “potser encara no ha de saber gens de tot això” reforcen el tabú.

Potser és moment de plantejar-nos què necessita el nen (nosaltres com a pares ho sabem) deixant a un costat el temor. No existeix pitjor informació que aquella que crea por i rebuig (recordem l’herència de generacions passades). Quan això ocorre, el resultat és una experiència negativa entorn del sexe i, en conseqüència, l’afectació directa de l’amor propi.

Així mateix, recordem la importància d’escoltar activament les preguntes i explicacions que formulen els petits (a vegades pot resultar temptador interrompre el seu discurs per corregir o frenar). D’aquesta manera els demostrarem interès, generarem un feedback que propiciarà noves converses i els ajudarem a explicar les seves idees i construir un discurs coherent. Novament la seva autoestima quedarà reforçada al adonar-se que la seva veu importa.

Llibre recomanat: “Explica-m’ho tot: 101 preguntes realitzades per nens i nenes sobre un tema apassionant” de Katharina Von Der Gathen.

Institut Mensalus
Centre de Psicologia, Coaching i Creixement Personal
www.psicologiaymente.net

 

 

Post a Comment