Joan Antoni Pons-serés, president de Proinfants

 

“El flux dels immigrants a les ciutats és imparable”

Proinfants és una ONG de proximitat centrada en la infància, que va néixer l’1 de gener del 2015 fruit de la fusió d’Aasara, una entitat que ajudava nens del carrer a l’Índia; i Gra d’arròs, que ajudava sobretot nens de Sudamèrica.

A què es dedica Proinfants?
Treballem centrats en nens i nenes de ciutats, de col·lectius marginals, orfes o amb absoluta exclusió, sota els llindars de la pobresa, i en adolescents en risc d’exclusió. Treballem amb nens fins als 16 anys, que és on creiem que està més desprotegida per indefensa aquesta població infantil. Actualment tenim 16 projectes en marxa a Barcelona, Medellín, Mumbai i Dakar.

Com és el funcionament intern de l’entitat?
Proinfants és una ONG d’utilitat pública petita però molt activa de la Dreta de l’Eixample, ja que tenim la seu a Passeig de Sant Joan 97. L’associació està formada per una Junta absolutament voluntària i té socis familiars. En formen part unes 200 famílies que ajuden i contribueixen a aportar els fons perquè l’entitat funcioni. És un món molt engrescador pels socis, els hi dona molt bones vibracions a tots els que participen.

Quina es la tasca que fan a Barcelona?
A Barcelona estem a Ciutat Meridiana, a Nou Barris. Vam escollir aquest barri per no diversificar ni dispersar la nostra presència. Allà treballem en un projecte de nutrició per a nadons de 0 a 3 anys, i també cada estiu treballem amb un casal de nens del carrer, on cada dia cofinancem la nutrició (esmorzar, dinar i sopar) de 54 nens i nenes de diferents nacionalitats durant 25 dies. D’una altra manera estarien al carrer al mes d’agost mal passant l’estiu sense altres oportunitats.

Quanta gent es beneficia actualment a Barcelona de les ajudes de Proinfants?
Nosaltres fem petits projectes, no som una marca d’ajuda general, sinó que posem cara i ulls als beneficiaris. A Ciutat Meridiana tenim aproximadament 120 famílies amb 98 nadons que s’han beneficiat del nostre projecte. Des d’aquí convido a qui vulgui a visitar i conèixer els beneficiaris.

Considera que a Barcelona els nens pateixen moltes carències alimentàries?
A Barcelona tenim des de fa 20 anys una onada d’immigrants d’arreu del món, que no necessàriament són refugiats, són immigrants que han vingut a buscar feina, que s’han ubicat en barriades perifèriques amb una situació de desprotecció, i moltes vegades amb famílies desestructurades. Barcelona és un exemple a Europa de què aquests problemes existeixen i que van a més. A l’Administració Pública li costa fer-hi front perquè són més complexes i més durs que els problemes de la ciutadania local, però no per això ens hem de desinteressar per aquests col·lectius perquè el flux a les ciutats a tot el món és imparable.

Quines activitats realitzen per donar a conèixer l’activitat de l’entitat?
De tant en tant fem algun sopar, a primers de juny participem amb un estand de divulgació i sensibilització a la Fira Modernista de l’Eixample que organitza Cor Eixample, i també fem concerts, etc. De fet, ara fa poc hem fet un concert molt interessant a l’Auditori AXA recolzat per l’Ajuntament de Barcelona, que ens ha cedit l’espai, i també hem comptat amb la col·laboració de la Sant Andreu Jazz Band, va ser un èxit brutal.

Aquest mes de desembre fan alguna activitat especial?
Els dies 17 i 18 de desembre participem a la Fira solidària de venda de regals de Nadal a la Plaça de la Virreina de Gràcia. Dirigim l’organització de la Fira i tindrem un estand propi.
Més informació: www.proinfants.org

 Per María Jesús Mirón

Post a Comment