Imatge: Xavier Miserachs

Homes Igualitaris: Les “floretes” al carrer són un elogi o una forma d’assetjament?

Som a l’estiu. Temps de gaudir dels espais lliures, sortir al carrer, passejar pels nostres parcs, conversar en les terrasses dels bars i -perquè no?- vestir amb roba còmoda i lleugera per fer més suportables les altes temperatures.

Aquestes circumstàncies són aprofitades per alguns homes que pel carrer s’atreveixen a opinar en veu alta sobre el cos de les dones, sense conèixer-les gens, sense que mai hi hagin intercanviat cap paraula i sense que ningú els hagi demanat la seva opinió. Però ells opinen, fins i tot s’atreveixen a expressar alguna fantasia sexual que a ningú l’interessa.

Quina dona no ha escoltat una d’aquestes “floretes” algun cop al carrer?. N’hi ha qui considera que forma part del nostre folklore, un costum que va arribar per instal·lar-se en la nostra societat. Si alguna dona s’ho pren malament –diuen–, és que és una mica estreta, esquerpa o poca-solta. Mentrestant, la gran majoria de les dones coincideixen que no és agradable escoltar aquests comentaris sobre el seu cos expressats per uns desconeguts amb els quals solament han coincidit uns segons al carrer. Se senten assetjades.

No podem cometre l’error de normalitzar aquest tipus de conductes. Si una persona insulta a una altra pel carrer pot tenir conseqüències fins i tot penals, però si un home, pel fet de ser home, opina sobre el cos d’una dona pel fet de ser dona, no té cap conseqüència. L’espai públic –el carrer– ha estat un espai reservat tradicionalment als homes i encara hi ha homes que consideren que les dones (sobretot si van soles) hi són unes intruses.

La tolerància social envers aquesta conducta masclista és molt alta. Això no obstant, atempta contra la llibertat individual de moure’s lliurement i de vestir com cadascuna vulgui. La solució està en nosaltres, en els homes, en la transformació de la nostra pròpia masculinitat. Podem començar renunciant a les “floretes”. Jo renuncio!!!

Per Juanjo Compairé
Homes Igualitaris- AHIGE Catalunya
www.homesigualitaris.wordpress.com

 

Post a Comment