Compartir:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

els aliments i begudes, i pot afectar a la salut i a la qualitat de vida de la persona que la pateix.
Es manifesta amb tos, excés de salivació o dolor quan s’empassa.

La disfàgia té una gran prevalença en la població, sobretot en l’envelliment, degut a diferents canvis com ara: la transformació fisiològica i anatòmica pròpia de l’edat, per problemes dentaris, reducció de la tensió en la coordinació dels músculs linguals, l’envelliment neuromusculars, etc.

S’estima que el 15% de les persones majors de 65 anys pateix disfàgia i la incidència en centres residencials es calcula en un 40%. Si no es detecta i es tracta correctament pot comportar problemes greus de salut, com pneumònia i aspiració amb elevat risc d’infeccions, també desnutrició i deshidratació.

L’objectiu principal, és que la persona afectada de disfàgia continuï tenint una alimentació equilibrada, variada i satisfactòria i garantir una nutrició i hidratació adient.

Hi ha una sèrie de mesures higièniques i posturals que es poden adoptar per ajudar a la persona gran que té problemes de deglució en el moment de beure o menjar:
• Preparar aliments que ajudin la persona a fer un bol alimentari que sigui fàcil i segur d’empassar i, a més, fer àpats variats per tenir una alimentació el més completa possible mirant que tingui un aspecte, olor i sabor agradables.
• Adaptar la textura dels aliments i begudes mitjançant espessants, gelatines, aigua gelificada… a fi d’evitar ennuegaments i broncoaspiracions de menjar, que poden derivar en infeccions pulmonars.
• Evitar el cansament de la persona a l’hora de menjar fent petits àpats, diverses vegades al dia. Es recomana no estar més de 30 minuts menjant.
• Garantir la ingesta de 2 litres d’aigua al dia (incloent els lactis i altres líquids espessits).
• A l’hora de menjar, la persona ha d’estar ben desperta, tranquil·la i sense distraccions.
• La persona gran ha d’estar ben asseguda, amb l’esquena recta, si és possible. En cas d’estar enllitada, intentar incorporar-la i vigilar que tingui el cap una mica inclinat cap avall per facilitar la deglució.
• Col·locar-se a l’alçada dels seus ulls o just per sota d’ells per evitar que aixequi el cap per mirar.
• Utilitzar coberts per donar-li el menjar. El contacte d’una cullereta sobre la llengua estimula l’acte de deglutir. No utilitzar xeringues o palletes, es més fàcil ennuegar-se amb elles. Assegurar que s’ha empassat el menjar.
• Intentar mantenir la persona asseguda com a mínim una hora un cop ha acabat de menjar. Li serà més fàcil fer la digestió i evitarà el retorn de menjar.
• Assegurar que la persona té una bona higiene bucal per evitar infeccions.

Mireia Massaguer
Infermera a Centre de Dia Amunt
C/Pistó, 8 – T. 93 433 13 17
www.centrosamunt.com

 

Volver a todos los artículos de interes

DESTACADOS
Compartir:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter