Jordi Clausell és president de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs

De Casa dels Pollets a Hotel 5 Estrelles

L’Associació de Veïns d’Hostafrancs i la CUP miren de posar llum al polèmic projecte de l’hotel a Creu Coberta

A Hostafrancs exisitia un Pla Especial de Reforma Interior (PERI) que consistia en connectar el carrer Diputació amb la Gran Via i així mitigar l’elevat trànsit de la plaça Espanya. Aquest projecte ja es va plantejar el 1930, i després de diverses revisions fins a un passat més recent, semblava començar a dur-se a la pràctica. Així, els veïns del barri van presenciar l’enderrocament de la casa dels Pollets del carrer Creu Coberta, la més antiga del barri i últim vestigi de l’Hostal Hostafrancs, i els adéus a la centenària botiga del Rei de Gorres, l’antic cinema Arenas i les cases baixes del carrer Vidriol. No obstant això, el pla es va abandonar i des del 2001, els plans urbanístics indicaven que en aquella zona s’hi construirien habitatges privats. Ara, però, i segons s’ha fet públic des de fa pocs mesos, sembla que les grues són a punt de posar-se a treballar, però per als fonaments d’un futur hotel de 7 pisos i 5000 metres quadrats, gran com el de la plaça Espanya. El Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona ha denunciat irregularitats administratives per mirar de parar el projecte, mentre que l’Associació de Veïns d’Hostafrancs lamenta que aquest embús turístic jugui en contra d’un model de ciutat que aposti per més espais dedicats a l’habitatge social de lloguer.

La CUP assegura que el projecte hoteler va tirar endavant gràcies a una transferència d’edificabilitat del barri Plus Ultra a Hostafrancs el passat 2007 de dubtosa legalitat, i per això avisa que investigaran el cas a fons. Considera que es pot aprofitar aquesta circumstància per aconseguir frenar màquines,i és que el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), no permet crear ja noves places hoteleres al barri. El que tampoc s’explica en Jordi Clausell, president de l’Associació de Veïns, és com no s’ha informat a enlloc, d’aquest projecte, si portava tant de temps damunt la taula. Aclareix que “no estem en contra dels hotels, ni del turisme, sinó de l’espectulació que es fa arrel del turisme. No pot ser que vinguin promotores immobiliàries a comprar edificis sencers, i que gentrifiquin o expulsin els veïns de tota la vida, com veiem a Leiva 37, a La Bordeta 25 o al carrer Lleida, i que evidencien, com ara a Creu Coberta, que Barcelona no té un model clar i definit respecte al problema de l’habitatge”.

Al costat de la parcel·la on s’hi advé l’hotel, n’hi ha una altra destinada, aquesta sí, a 4800 metres quadrats d’equipament públic. L’AAVV d’Hostafrancs demana, pel que fa a aquest espai, un pla d’equipaments per valorar què hi ha d’anar, i que s’obri un procés participatiu, tot i que asseguren que un casal per a la gent gran seria una bona possibilitat. En aquest sentit, Jordi Clausell conclou que el paper insistent de les associacions per pressionar sobre les necessitats reals de les persones sempre serà beneficiós per a la societat: “hi ha molta feina a fer i és necessari el compromís de tothom, tant d’afectats com de no-afectats, perquè en el camí cap a la justícia social, les coses no s’aconsegueixen perquè ens les donen sinó perquè ens mobilitzem per a demanar-les.”

Per Àngel Bravo

 

Post a Comment