Nutrición Saludable. Los beneficios del Ajuno. Revista Acelobert Marzo 2021

Nutrició Saludable: “Els 10 beneficis del Dejuni”

Per: Gisela Izard.-

Què és el dejuni?

Es diu dejuni a l’acte d’abstenir-se total o parcialment de menjar o beure per un període de temps determinat, podent fer-se per motius religiosos, de salut, per queixes (vaga de fam), o com a tècnica curativa en naturopatia. Habitualment va associat a infusions o brous de plantes medicinals. Avui dia, els dejunis estan guanyant popularitat per a perdre greix corporal i augmentar definició muscular. Nombrosos estudis publicats en “Proceedings of the National Academy of Sciences, Rússia i en American Journal of Clinical Nutrition” diuen que reduir de manera considerable la ingesta de calories en dies alterns pot contribuir no només a reduir pes, sinó a millorar el metabolisme i a allargar l’esperança de vida.

Per què dejunar?

El teu cos pot demanar-te uns dies de descans per a recuperar-te de períodes d’estrès físic o emocional, recuperar salut i energia després d’haver menjat una alimentació amb alt contingut en sucres, greixos i/o aliments processats, després de la quarantena, les festes de Nadal, Carnestoltes, o simplement per a centrar-te en tu mateix.

Beneficis del dejuni

Incorporar l’hàbit de donar unes vacances periòdiques al teu organisme pot:

  1. Prevenir o revertir una malaltia.
  2. Donar descans als teus òrgans: fetge, ronyons, intestins, pulmons, pell
  3. Perdre pes.
  4. Millorar la qualitat de la teva pell.
  5. Retardar l’envelliment.
  6. Eliminar les toxines de l’organisme.
  7. Restaurar l’energia.
  8. Tenir un somni més reparador i relaxació.
  9. Reduir les al·lèrgies i reforçar el teu sistema immunitari.
  10. Augmentar la claredat mental i emocional.

Quan dejunar?

Els canvis d’estació són moments excel·lents per a dejunar o depurar, sobretot durant la transició a la primavera, a l’estiu i a la tardor, que és quan comptem amb més varietat d’aliments frescos. Els canvis d’estació provoquen canvis en el nostre organisme que afavoreixen la depuració.

En el cas de les dones, la menstruació és un cicle natural d’eliminació que potenciarà moltíssim les accions de depuració que es duguin a terme.

Des de l’antiguitat es creu que realitzar la depuració durant lluna nova o lluna plena, millora el seu procés, ja que la lluna té un poderós efecte en la Terra i la vida en ella.

Durant èpoques de canvi personal o de canvi de vida en el qual necessitem una mica d’impuls addicional i orientació interna, dur a terme un descans digestiu ens ajudarà a tenir més claredat mental. I també quan sentis que el teu aparell digestiu està empatxat després d’una època d’excessos o desordre de menjars.

Quants dies dejunar?

Hi ha molts tipus de dejuni. Tria el que millor s’adapti a tu. Jo et suggereixo que comencis per provar-ho quan tinguis temps per a preparar-te, responsabilitzar-te, acaronar-te i escoltar-te. Després, quan ja tinguis més experiència, ho pots fer de forma més automàtica. El teu cos és savi, escolta’l. Pot ser un sopar a la setmana o sopars de dies alterns o tots els sopars. També pot ser un dia a la setmana, un cap de setmana o dies alterns. O una, dues o tres setmanes.

El procés

Has de preparar-te uns dies abans eliminant el màxim que puguis l’alcohol, tabac, cafeïna, sucres i productes d’origen animal (inclosos els lactis i ous), blat, productes amb gluten, aliments enllaunats i aliments envasats processats. Si menges cereals, assegura’t que són integrals, com el mill, quinoa, civada i arròs integral.

Recomano realitzar el dejuni a base de begudes vegetals, rics en vitamines i minerals. Et sentiràs molt bé, alegre, optimista, i especialment, orgullós de tu mateix. Jo recomano basar el dejuni en sucs o brous de verdures i deixar la fruita per a altres ocasions.

Després del dejuni

Comença introduint altres aliments en petites quantitats. Limita la proteïna d’origen animal, però si la consumeixes opta pel peix blanc o les clares d’ou (sense el rovell), o alternatives vegetarianes orgàniques. Consumeix grans sencers com l’arròs integral, quinoa o mill i utilitza estils de cocció suaus com a vapor, bullit, enfornats, planxa i saltats amb poquet oli.

I, sobretot, continua omplint la teva alimentació de fruites i verdures fresques i de temporada tant com puguis!

Gisela Izard

Nutrició Saludable.

www.elartedealimentarte.com

hola@elartedealimentarte.com

Tel. 696 980 091