Salud Natural. Acelobert

Nutrició Saludable: Què és una Alimentació Sana?

Per: Gisela Izard
Si observem l’evolució en la manera d’alimentar-se de l’ésser humà al llarg de la història veurem que en l’antiguitat l’alimentació era local, de temporada, ecològica, fins i tot els dejunis es donaven de manera natural, se seguien els cicles naturals dels aliments disponibles, freda/calor, dia/nit.
Les tres fites històrics més importants que van donar forma a la manera d’alimentar-nos en l’actualitat van ser bàsicament les Guerres Napoleòniques i la Primera i Segona Guerra mundial. L’electricitat per a neveres i llum artificial també van influir, canviant la nostra manera de cuinar, emmagatzemar i dormir. Així també l’envasament d’aliments enllaunats, l’ús d’edulcorants per a la conservació, la individuació de les porcions, els additius, els canvis horaris d’estiu/hivern; el radar, el Wifi i els microones.
Totes aquestes fites del progrés ens aporten Vida? Modernitat i comoditats segur que sí, però com podem assegurar-nos que també donarem Vida al nostre cos?
Intenta donar-li al teu cos el millor que puguis a cada moment. Això inclou també el moviment corporal a través del ball, ioga, pilates, natació, caminades, esports, menjar, recer, roba adequada, descans necessari, alegria, entreteniments, riure, complimentar els teus sentits amb música, olors, bellesa, carícies…
El nostre cos és una fàbrica química perfecta, sap el que ha de fer en tot moment i sempre està funcionant per a tu. Tracta-ho bé. Et respondrà genial. Si ho empatxem, tindrà doble treball, haurà de desfer-se de tot el sobrant per a poder realitzar les seves funcions.
Et convido a fer-te aquestes preguntes per a prendre consciència de la teva Alimentació:
1. Com tractaries al teu millor convideu@? Doncs això, tracta’t igual!
2. Em tracto amb gasiveria o amb generositat?
3. Què necessita el meu cos ara? Què necessita la meva ànima ara?
4. Sóc fidel/honest amb el meu cos/ànima?
5. Em respecto? O em deixo portar pel “un dia és un dia”?
6. Planifico el meu aliment per a les situacions arriscades de pressa, fam, festes, solitud, emocions (tristesa, empipament, enveja, alegria…)?
7. Què té més importància que les meves necessitats? Deixo que el meu treball em mani? Deixo que els metges, amics, familiars, modes, em dirigeixin la vida?
8. Tens una llista de les 10 músiques (o olors, sabors) que t’agraden més? O les 10 coses més boniques per a veure? O les 10 coses que més t’agrada fer?
9. Com respir? Et convido a fer respiració conscient cada dia per a obtenir estructura i pau.
10. Com gestiono els meus duels i emocions?

NOUS PROPÒSITS per al NOU ANY:
Et convido a canviar els teus hàbits amb unes propostes sanes:
1. Redueix o evita el blat i l’arròs. Substitueix per civada, blat negre, amarant, espelta, sègol o quinoa.
2. Evita el sucre blanc afegit, llaminadures i caramels. Substitueix per fruita, a mitjan matí o mitjana tard.
3. Evita el cafè i te negre fermentat. Substitueix per xicoira i te blanc/verd.
4. Evita els lactis de vaca i soia. Substitueix per llet de civada, coco, ametlla.
5. Evita els ultra-processats, el menjar preparat industrial i salses industrials. Substitueix per menjar casolà, i/o crua.
6. Evita les begudes i sucs industrials. Substitueix per aigua reposada, bullida o infusions.
7. Evita l’alcohol, els embotits, soia, pastisseria o brioixeria industrial.
8. Intenta prendre menjar ecològic sempre que et sigui possible.
9. Redueix la carn i el peix i substitueix-los per llegums.
10. Prova de fer algun tipus de dejuni: reduir el sopar, prendre brous un dia al mes…
Et convido que introdueixis aquestes pautes fàcils i sanes a la teva cura personal diaria. Algunes d’elles et portaran solament uns minuts, unes altres requereixen major organització en el teu dia a dia. Tria les que millor s’acomodin al teu estil de vida i a com vols cuidar del teu cos. Experimenta i decideix per tu mateixa el que és millor per a tu.
Gisela Izard
Nutrició Saludable
www.elartedealimentarte.com
hola@elartedealimentarte.com
Tel. 696 980 091

Visualitza tota la Revista Acelobert Gener 2021 en format digital: