Sergio Moral, president de l’Eix Comercial Nou Eixample

“La implantació ràpida de la superilla ens pot perjudicar a tots”

Fa 8 anys que és president de l’Eix Comercial Nou Eixample, l’única associació de comerç en actiu a l’Esquerra de l’Eixample i que ell defineix com “una associació petita però amb un gran esperit”. Creu en el projecte i lluita pels drets dels comerciants de la zona. Després de molt esforç, s’ha aconseguit professionalitzar l’associació, tenir local propi i ajuntar el Mercat del Ninot amb l’associació de comerç, entre d’altres. Actualment un dels temes sobre la taula es la implantació de la superilla.

Quin és l’origen del debat de la superilla?
És un tema que ve de lluny, primer amb el PSC al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona i després amb CiU. La qüestió és que la normativa europea, a partir del 2018, demana que es baixi un 20% la pol·lució dintre de la ciutat i aquesta és la raó de ser de les superilles. Amb això estem tots d’acord però una altra cosa és la implementació que es vol fer.

Què es preveu fer, doncs, a l’Esquerra Eixample?
Als carrers d’alta densitat de trànsit com Mallorca, València, Entença o Urgell, es concentrarà tot el trànsit, i a la resta de carrers, els nuclis que queden fora d’això, es preveu fer tram 10, és a dir, que només es podrà anar a 10km per hora i no es podrà aparcar al carrer. Aquest és el projecte que hi ha actualment i amb el que no estem d’acord. Una cosa semblant s’ha fet ja en la prova pilot de Sant Martí, on els comerciants i els veïns estan descontents. Per posar un exemple entenedor, una persona que abans tenia l’estació d’autobús al costat de casa, ara ha d’anar dues cantonades més enllà per agafar-ho, sortint de la superilla; o si has d’agafar un taxi, no pot accedir a la superilla; o si tens un taller de cotxe no poden accedir-hi cotxes… Quan vam veure el projecte inicial ens vam sorprendre molt.

Quina relació trobeu entre el cas de l’Esquerra Eixample i Sant Martí?
La prova pilot de Sant Martí no ha sortit bé, ha sigut una mica desastrosa. A més, allà no hi ha molta població i a nivell comercial és una zona més desèrtica. Aquí, on representem a 3.200 comerços, si s’implementa de la mateixa manera, el pollastre que es podria muntar a nivell de trànsit seria monumental. Nosaltres, insisteixo, estem a favor d’aplicar mesures per reduir la contaminació, però es podrien prendre d’altres com augmentar el número d’autobusos i taxis elèctrics. Amb els vehicles elèctrics la contaminació minva però la gent es pot moure lliurement. Hem de fer força, en les reunions assembleàries sobre la qüestió, nosaltres som l’única veu del comerç.

Li heu fet alguna proposta en concret a l’Ajuntament de Barcelona?
Nosaltres, a l’associació de comerç, no som polítics, som treballadors, que venim a la nostra feina a guanyar-nos la vida i prou. Però quan una cosa no ens agrada demanem que tinguin en compte el nostre parer. En repetides ocasiones hem demanat que es faci un estudi real de quin impacte tindrà això de la superilla. Cal buscar la millor manera d’implementar-lo i valorar si és necessari el que es vol fer de canviar els carrils de pujada i baixada trencant el Pla Cerdà, el que afectaria molt negativament a la mobilitat de la zona. Moltes vegades sembla que el Govern de la ciutat no acabi de ser conscient que estem a Barcelona, una ciutat top a nivell turístic i a nivell de negoci. Si es fa una implantació ràpida, podria tenir molts perjudicis per a l’Eixample Esquerra.

Quins tipus de negocis serien més perjudicats per la superilla?
Tots, però per exemple, a la zona on es vol implantar hi ha 42 tallers de cotxes i motos, i concessionaris. Tenen feina perquè tenen demanda dels seus serveis, però amb el plantejament que s’està fent no es té en compte la càrrega i descàrrega de grues. Ens sembla un error.

Per MarÍa Jesús Mirón

Post a Comment