Rituals de Sant Joan

La nit màgica per excel·lència, la nit en la que mai no han aconseguit esborrar la petjada dels nostres avantpassats. La nit en la qual rituals de milers d’anys segueixen vius en els nostre dies… Comencem a preparar la nit i a tenir plantes que ens ajudaran tot l’any. Romaní, sàlvia, cap d’ase (lavanda), llorer, ruda…i roses.

La primera activitat de la nit serà posar una cassola de fang plena d’aigua d’una font (serveix d’ampolla) i posar el pètals de rosa a dins. Axó ho farem al vespre, quan el sol dibuixi els seus colors al cel. Aquesta aigua de roses la deixaren tota la nit a sol i serena. I el matí de Sant Joan el primer que farem, al llevar-nos (podem dormir tot el que vulguem), serà rentar-nos la cara (i si voleu el cos) amb aquesta aigua. La meva mare deia que ajudava a mantenir la joventut i a tenir el cutis mes fi…i a ser mes mqu@s La segona activitat, ja quan la nit la tenim a sobre, es encendre un petit foc en una altre cassola de fang. Aquí cremarem les plantes que ens resten de l’any anterior. En un paper o pergamí escriurem tot alló que volem deixar enrere, tot el que ens angoixi, totes les negativitats, tristor, dubtes, pors… que tenim al nostre cor. Embolicarem en el paper una branqueta de romaní, farem un llaça en tres nusos i ho llençarem al foc alhora que visualitzarem com els nostre interior es neteja completament. Posarem mes romaní, ruda i sàlvia i saltarem tres cops la petita foguera.

Els focs de Sant Joan celebren l’arribada del sol en el seu punt mes fort. S’encenien en honor als Antics Deus per tal de purificar a les persones, animals i collites, d’aquesta manera demanaven als Deus l’arribada del que actualment entenem per prosperitat i sort. Es una nit de festa, alegria, somnis. Et pots trobar follets i fades ballant i deixant anar la seva màgica essència en la nit mes llarga de l’any. Es el moment de menjar les coques (antigament rodones en honor al Deu Sol) i brindar per tal que res no impedeixi l’arribada d’una bona collita que ens donarà aliment per tot l’any. Diuen que també es una nit de desitjos, ja que la porta que uneix el mon del homes amb els del Deus s’obre aquesta nit, i que es el moment en el qual podem demanar tres coses per tal que es compleixin. Si fem això escriurem amb un paper tres desitjos (sempre es positiu que el tercer sigui per una altre persona, per la humanitat o pel planeta) . Amor, salut, èxit, felicitat, diners, prosperitat, feina ben remunerada… tot un ventall s’obre al nostre davant.

Posarem una fulla de llorer (no us vull complicar la vida) i els lligarem amb un llaç de color verd, el color de la vida, de la natura en expansió, de la tranquil·litat, de la pau, de la prosperitat… el color mes màgic pels antics celtes. Farem tres nusos i el guardarem tot l’any en un lloc important per nosaltres. Enguany la lluna nova serà el 24 de Juny. A mida que creixi aquesta, creixeran els nostres desitjos La Mariló deia que si en aquesta nit tallàvem una branca de ruda i l’embolicàvem en (un mocador, tela, tovalló…) de cotó blanc i la posàvem en un lloc prominent de la casa, en donaria protecció tot l’any. A la nostre llar i a tots en els que ella hi viuen.

I pels mes agosarats és la nit en la qual les plantes tenen les seves mes altes vibracions. Tot just a trenc d’alba. Quan la rosada les ha acaronat i el primer raig de sol encara no les ha tocat, podem tallar una miqueta de totes aquelles plantes remeieres i màgiques que tenim al nostre entorn (sempre demanant permís) i guarda-les tot l’any. Podem fer preparats amb elles: ungüents, alcohols, olis i ramets per la casa. I tenir-les per tal de fer neteges vibracionals, si cal. I no estaria malament deixar unes monedes de “coure” com a intercanvi Es típic d’aquesta nit fer l’alcohol de cops (amb romaní i cap d’ase (lavanda), i jo també li poso una miqueta de ruda, molt bona per la circulació, els cops i les articulacions. També en aquesta nit es prepara l’oli de la flor de la herba de Sant Joan (d’hipèric) o l’alcohol de les seves flors.

A casa del meus avis, A la Terra Cha de Galicia, es posaven flors de saüc a les portes i finestres per tal que aquesta màgica planta allunyes els “meigallos” i es feia aigua de saüc per rentar-se i protegir-ne de negativitats i malalties. A Galicia el Saüc floreix per Sant Joan. I per cert, sembla que finalment han descobert que te propietat antivirals (la cultura popular i remeiera ja se les atribuïa des de l’antiguitat) I si trobeu una branca de berbena o de falguera mascle porteu-la sempre en vosaltres. Diuen que ens aporta sort… Que tingueu tots una feliç revetlla i que gaudiu de la màgia que es desprèn en aquesta nit tan especial.

Elvira Freyre
Escola Mariló Casals
www.escolamarilocasals.com

 

Post a Comment