Els preus de l’habitatge a Barcelona estan començant a pujar, tant de venda com de lloguer.

Si en aquests moments el teu dilema és comprar o llogar, et donem les claus per ajudar-te a decidir quina és la millor opció per tu.

Molts no saben que per poder demanar una hipoteca cal tenir estalviat aproximadament un 35% del valor de l’habitatge, és a dir, uns 35.000 € de cada 100.000 € d’hipoteca. Aproximadament un 15% dels diners es destinarà a assumir les despeses de la signatura i impostos, i un 20%, per pagar el que comunament anomenem “entrada”, que no és més que la part no finançada pel banc (en general, els bancs solen concedir fins a un 80% de la taxació hipotecària. L’altra opció és trobar una hipoteca 100% encara que hem de tenir en compte seguirem necessitant tenir estalviat entre el 10% i el 15% del valor de l’habitatge per sumir les despeses de gestió d’obrir una hipoteca i impostos corresponents.

Així que abans de prendre la decisió de llogar o comprar, haurem d’analitzar si disposem dels suficients estalvis per hipotecar i comprar un habitatge.

A part dels estalvis, els bancs valoren altres factors abans de decidir-se per concedir-nos una hipoteca o no. Aquests factors poden ser l’edat, els ingressos mensuals, l’estabilitat laboral … El nostre perfil i la política de l’entitat decidiran la concessió, a més de les condicions de la hipoteca. Com hem vist, és molt més difícil aconseguir un finançament 100% que una al 80% (les despeses d’entrada seran molt diferents) i no és el mateix pagar uns interessos del 3% que del 5% ( la diferència en la quota pot ser de fins a 300 €). També dependrà de si necessitem una hipoteca pont, en el cas que estiguem encara pagant l’habitatge i vulguem comprar una de nova.

Està clar que tant per comprar o llogar, al final de cada mes haurem d’afrontar el pagament d’una quota. La diferència és que, mentre tots els diners del lloguer és a fons perdut (mai ens farem amb l’habitatge) una part de la quota hipotecària no ho és, ja que es destina a tornar els diners al banc. Per això, en el cas de la hipoteca, només els interessos que ens cobra el banc per haver-nos prestat els diners i les despeses de signatura són considerats un cost.

Així, el normal és que en comprar els diners aniran destinats a fer-nos amb l’habitatge. No obstant, això no vol dir que convertir-nos en propietaris sempre sigui el millor, sobretot quan ens aturem a veure el desemborsat cada mes. Una operació pot ser més rendible a la llarga però insostenible mes a mes o més cara en total però mensualment més barata. Aquest és un dels paràmetres més importants a l’hora de decidir.
A Catalunya triar entre comprar o llogar és més difícil que en altres països, donada la creença que hem de comprar és millor que llogar. No obstant això, és bo preguntar-se quina és la millor opció per a cada un. Ja que en realitat, una opció no és millor que una altra, sinó que depèn de la situació i perfil de cada un. Per fer una previsió realista a futur, el Banc d’Espanya recomana no signar una hipoteca que no podrem pagar si l’euríbor arribés al 5%, ja que en 2008 l’índex va sobrepassar aquest valor.

La majoria d’hipoteques que es comercialitzen són variables, això vol dir que les quotes pugen i baixen quan ho fa l’índex, de manera que mai serà possible predir quant ens costarà exactament la hipoteca en els pròxims anys.

Si ens acabem decidint per la compra i no pel lloguer, el següent pas serà conèixer l’import total de la casa que ens podem permetre tenint en compte els nostres ingressos nets.

Per altra banda, cal pensar que els lloguers també pugen any a any i que els contractes actuals són d’un any prorrogables fins a tres, passat aquest termini el propietari de l’immoble podrà fer-nos un contracte nou, o no, el que provoca certa incertesa de futur a mig termini.

Ramon Balsells
Gerent Balsells Zaragoza Gestió S.L.

Volver a todos los artículos de interes

DESTACADOS