Amb el lema: “Si les nostres vides no valen, produïu sense nosaltres”

 

#EnsAturem:  Vaga feminista del 8-M

La vaga de dones convocada el 8 de març és alhora laboral, educativa, de cura de familiars i de consum

Ja fa anys que els col·lectius feministes parlen de fer una vaga de dones el 8 de març per a reivindicar el treball femení i lluitar contra l’escletxa salarial, que avui dia encara és del 23%. Aquesta vegada, la proposta ha reeixit i sindicats com ara CGT, CNT, USTEC, SEPC CCOO, UGT, COS i la Intersindical CSC han convocat una vaga de dones impulsada per les bases del moviment feminista. Tanmateix, no és una vaga com qualsevol altra: a banda de l’ocupació, mobilitzarà l’ensenyament, la cura de familiars i el consum, àmbits en què la discriminació de les dones també és flagrant. Tot amb l’objectiu de denunciar, a més de l’escletxa salarial, la feminització de la pobresa, el fet que les feines més mal regulades i remunerades recaiguin en les dones i la doble jornada laboral –entre la feina fora de casa i la de casa– que moltes es troben obligades a fer.

#PenjaElDavantal: les mestresses de casa també s’aturen?

Els col·lectius feministes i els sindicats també animen les dones a desentendre’s de les feines de casa i de les relacionades amb la cura dels familiars el 8 de març. Però com es fa una vaga en aquest àmbit? Tant com sigui possible, deixant totes aquestes tasques als familiars propers, però això no sempre es pot fer ni totes les dones tenen facilitats per a fer-ho. Per aquest motiu, s’ha impulsat la campanya #Penjaeldavantal, que convida totes les dones a penjar a la porta, balcó o finestra algun element identificador, com ara el davantal, un bolquer o una cassola. Un gest simbòlic per fer ben visible aquesta feina no remunerada i sovint menystinguda.
També es convida les dones a sortir al carrer, organitzar actes de protesta amb més dones i dur enganxat un cartell que digui ‘Serveis mínims – Vaga Feminista 8-M’. També s’insta a fer piulets amb l’etiqueta #8MJoFaigVaga i penjar una foto amb la persona de qui es té cura, en cas que no s’hi pugui renunciar.

Les mobilitzacions

La vaga feminista inclou tot de manifestacions que culminaran la jornada. A Barcelona, la manifestació és a les 18.30 a la plaça de la Universitat.

I si sóc home, què?

Tot i ser una vaga de dones que serveix per a reivindicar els drets de les dones i per fer palesa la seva feina, els homes també poden donar-hi suport. Tenint en compte que és previst que les dones facin una aturada, els homes que vulguin defensar la vaga poden cobrir les seves companyes en l’entorn laboral i estudiantil, tenir cura dels familiars i assistir a les mobilitzacions.
Legalment, els homes poden fer vaga, i sindicats com CCOO i UGT els hi encoratgen, mentre que l’Intersindical CSC recomanarà als seus afiliats d’oferir-se a cobrir els serveis mínims o fer vaga per a dedicar-se a les feines de casa. Tanmateix, els col·lectius feministes alerten que si els homes també la fan perd tot el sentit, que és de comprovar com es paralitza el món quan les dones s’aturen.

Una vaga per a la història

Serà la primera vaga feminista de vint-i-quatre hores, malgrat que hi ha antecedents en països com ara Islàndia, on el 1975 una vaga de dones va paralitzar el país. L’any passat, una iniciativa semblant per a protestar contra la violència masclista va tenir un gran èxit a l’Argentina, i aquella convocatòria, juntament amb la Women’s March dels Estats Units i la manifestació multitudinària contra la prohibició de l’avortament a Polònia, han donat molta força a aquesta nova protesta feminista a escala internacional. Més de cent cinquanta països s’uneixen a aquest #WeStrike sota un lema que posa sobre la taula totes les formes de violència cap a la dona: ‘Si les nostres vides no valen, produïu sense nosaltres.’

 

Post a Comment